Skip to content

‘Op woensdag 12 februari ben ik naar de ‘Bodymap’ scholingsdag van Jibb+ gegaan, speciaal voor medewerkers van basisscholen, kinderopvang en consultatiebureaus. Na mijn werkdag werden we verwelkomd door twee dames. Ik zat bij de groep van Liesbeth, een leuk dame uit België. Ze begon te vertellen waarom ze Bodymap hebben opgezet.

‘Hoeveel kinderen hebben moeite met lezen en schrijven door het niet kunnen stilzitten. Het heeft allemaal te maken met ontwikkeling!’, gaf Liesbeth aan. We konden het zelf ervaren door middel van oefeningen. Balansoefeningen of simpele oefeningen, waardoor je je leerlingen kan stimuleren en testen. Ik werd meteen geïnspireerd en herkende ook veel van mijn (oud-) leerlingen hierin. Liesbeth vertelde ook over eigen ervaringen, waardoor het nog herkenbaarder werd. Zelfs voor je eigen kinderen! Na de pauze was het tijd om te gaan kijken wat voor materialen je kunt gebruiken. We kwamen terecht in een gymzaal vol met materialen en vele opstellingen kan je ook simpel zelf maken.

De tijd vloog voorbij en ik liep met veel inspiratie naar buiten. De volgende dag ben ik er meteen mee aan de slag gegaan! Ik had een gymles klaargezet voor kleuters waarin ze konden rollen, gooien met twee handen, klimmen en klauteren. Ook gingen we marcheren door de ruimte heen. Wat heb ik al veel gezien die ochtend. Leerlingen die het heel goed kunnen en leerlingen die wat vaker een herhaling nodig hadden.

Het grootste succes was bij een leerling, die normaal onrustig is en niet bij de les kan blijven. Ik heb hem een oefening laten doen met rondjes draaien en daarna zijn toets laten maken. Hij maakte zijn toets in een opperste concentratie. Mooi om te zien. Ik blijf deze technieken zeker toepassen tijdens mijn gymlessen en het werken in kleine groepjes. Echt een aanrader!’

— Wendy Peels, onderwijsassistente op Kindcentrum De Rakt

Foto's van de Bodymap bijeenkomst (12 februari 2020)