In de week van 7 tot en met 11 juni vindt de landelijke Week voor de Gezonde Jeugd plaats. Ook in JOGG-gemeente Helmond wordt hier aandacht aan besteed. Hogeschool de Kempel en Jibb+ slaan de handen ineen en organiseren in deze week verschillende sport- en spelactiviteiten door heel Helmond. ‘Iedere dag van deze week staan onze studenten klaar om een leuk naschools aanbod voor basisschoolkinderen te verzorgen.’, vertelt Fenne de Bruijn van Hogeschool de Kempel.

Sportieve week
Fenne: ‘Sportstimulering is een van de leerpaden van onze studenten. Onderdeel van het programma is het organiseren van een sportief evenement.’ Fenne vertelt dat vorig jaar ook met Jibb+ gesproken is over een samenwerking tijdens de Nationale Buitenspeeldag op de Helmondse basisscholen. Door corona is dat destijds niet doorgegaan. ‘Dit jaar valt deze dag in de Week voor de Gezonde Jeugd, dus hebben we samen besloten dat we een hele week sportieve activiteiten gaan organiseren.’

Samenwerking
Op tien verschillende locaties in Helmond worden gedurende de week verschillende naschoolse activiteiten georganiseerd. De inschrijving is al gestart en de eerste aanmeldingen zijn ontvangen. Nicole van der Weerden is Coördinator setting Opvang en Onderwijs bij Jibb+. ‘Via onze website www.jibbplus.nl kunnen leerlingen van groep 1 t/m 8 zich inschrijven voor de naschoolse sportactiviteiten. De uitdaging zit hem vooral in het neerzetten van een activiteit die zowel voor kinderen uit groep 1 als groep 8 interessant is. Maar gelukkig hebben onze buursportcoaches veel ervaring en kennis op dit gebied.’ De studenten van De Kempel bedenken de buitenactiviteiten, zorgen voor het draaiboek en zijn aanwezig bij de activiteit zelf. Jibb+ begeleidt de studenten in de voorbereiding en tijdens de uitvoering van de sportactiviteit.

Fruit- en groentewandeling
Nicole van der Weerden: ‘Naast het beweegaanbod voor de basisschoolkinderen vinden wij het ook belangrijk om peuters in beweging te krijgen.’ Begin 2021 is Jibb+ samen met GGD Zuidoost-Brabant gestart met het project ‘Groente eten met nijntje’. Alle 2-jarigen ontvangen bij het bezoek aan het consultatiebureau het kookboek van nijntje. ‘In het verlengde hiervan hebben we samen met nijntje een groente- en fruitwandeling ontwikkeld. Op woensdag 9 juni en zondag 13 juni kunnen gezinnen meedoen met deze speurtocht. En dankzij onze samenwerking met ALDI Helmond krijgen alle kinderen onderweg ook heerlijk fruitwater en snackgroente aangeboden.’

Maak gezond gewoon
Jibb+ speelt een actieve rol bij het op de kaart zetten van gezondheid onder de inwoners van Helmond. Nicole van der Weerden van Jibb+ vertelt: ‘Door mee te doen met de Week voor de Gezonde Jeugd willen we laten zien hoe we samen gezond weer gewoon kunnen maken.’ Jibb+ zoekt in haar werkzaamheden regelmatig de samenwerking op met gemeente, zorgprofessionals en organisaties in de verschillende wijken van Helmond. ‘Super dat we deze keer in samenwerking met Hogeschool de Kempel in één week letterlijk een beweging op gang kunnen brengen.’ Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd wordt door meerdere JOGG-gemeentes in heel Nederland aandacht gegeven aan een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien.