Skip to content

Gezonde schoolaanpak vormt de basis voor de aanpak van Jibb+ in het onderwijs.

Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan gezondheid. Vanuit Jibb+ wordt de nadruk gelegd op de thema’s Voeding, Sport en Bewegen en Welbevinden.

 

De Gezonde schoolaanpak wordt in Helmond nog verder aangevuld met:

  1. Onwijs Fit:  Alle kinderen uit groep 2 en 7 worden door de GGD op school gemeten en gewogen. Op enkele scholen in Helmond wordt ook bij alle leerlingen een motoriek- en fittest afgenomen. Indien nodig worden leerlingen doorverwezen naar Jibb+ Extra en/of de GGD. De groeps- en schoolresultaten worden met de school besproken, zodat extra gezondheid- en sportactiviteiten overwogen kunnen worden.
  2. Voedingsbeleid: afspraken over gezond trakteren, het drinken van water en het eten van fruit.
  3. Smaaklessen: een lesprogramma voor de groepen 1 t/m 8.  De smaaklessen worden gegeven door studenten van de Helicon opleiding Welness en Lifestyle;
  4. EU schoolfruit programma: scholen ontvangen 20 weken lang, voor 3 dagen in de week groenten en/of fruit voor de hele school.
  5. Nationale schoolontbijt en burgemeestersontbijt: Jibb+ steunt het jaarlijks terugkerende Nationaal Schoolontbijt in november. Voor de gezonde basisscholen vergoeden zij ook de eigen bijdrage en organiseren  het burgemeestersontbijt.
  6. Thema Drinkwater op scholen: Jibb+ adviseert scholen om de kinderen meer bewust te maken van de effecten van het drinken van gezoete dranken en stimuleert scholen om tijdens pauzes vaker water aan te bieden in plaats van gezoete drankjes.
  7. Kinderkookcafé: bij deze naschoolse activiteit volgen kinderen een kookcursus van zes weken. Deze cursus is voor leerlingen vanaf groep 4 en gebaseerd op het lesprogramma Super Chefs van het voedingscentrum. Onderdeel van het programma is de kinderkookcaféwedstrijd die georganiseerd wordt i.s.m. de gemeente Helmond en Food Tech Brainport voor leerlingen van groep 7 en 8.
  8. (Op)voedparty’s: Een gastouder nodigt een aantal andere ouders thuis uit. Een medewerker van de GGD komt voeding gerelateerde onderwerpen bespreken. Tijdens deze bijeenkomsten is veel ruimte om vragen te stellen. 
 

Meer informatie?

Bezoek voor meer informatie www.gezondeschool.nl

Of neem contact op met:
Karin Spijkers
(GGD Brabant-Zuidoost)
Telefoon: 088-0031 474
E-mail: k.spijkers@ggdbzo.nl