Skip to content

Een middag vol inspirerende workshops over voeding en beweging!

Deze dag staat in het teken van voeding en beweging in het onderwijs. Jibb+ is dagelijks bezig met het promoten van beweging en een gezonde leefstijl voor iedereen uit Helmond. Op deze middag willen wij graag een verbinding aangaan met mensen uit het werkveld om jullie enthousiast te maken over de mogelijkheden die er zijn!

Voor wie?
Iedereen uit het onderwijs is van harte welkom. Leerkrachten, stagiaires en studenten die willen leren over voeding en bewegen in het onderwijs.

Bekijk hieronder een overzicht aan workshops die aan bod komen. Vervolgens kun je je inschrijven voor de workshops onderaan deze pagina. 

Programma

14.00 – 14.30 uur Opening
14.30 – 15.15 uur Workshop 1
15.15 – 15.30 uur Pauze
15.30 – 16.15 uur Workshop 2
16.15 – 16.30 uur Afsluiting
16.30 – 17.00 uur Borrel

Wijkhuis de Westwijzer, Cortenbachstraat 70

9 november 2022

14:00-17:00 uur

Workshops voeding

Tijdens een boerderijbezoek werken we aan sociale vaardigheden, waardering voor natuur en milieu en respect voor mens, dier en land. Er wordt regelmatig aangegeven dat kinderen geen idee meer hebben waar de melk vandaan komt, hoe een appel groeit en waarvan brood wordt gebakken. Onze klasseboer vertelt je alles over de mogelijkheden van een gastles tot aan een boerderijbezoek. Wil jij meer aandacht in je klas voor onderwerpen als techniek, gebruik machines op de boerderijbedrijven, verwerking van agrarische producten, seizoensinvloeden, boerderijdieren, leven en dood ? Kies voor deze workshop. Wil je meer weten? Bekijk dan www.klasseboeren.nl

Maak kennis met Growwizzkid natuur en techniek. In deze workshop onderzoeken we welk product van aardbei tot tomaat het hoogste suikergehalte heeft. Dat gaan we proeven en meten met een brixmeter. De praktische aanpak stimuleert een onderzoekende houding bij elke leerling door een hypothese te stellen en aan het eind een conclusie te formuleren. Ervaar het zelf. Wil je meer weten over GrowWizzKid en hun programma’s? Bekijk www.growwizzkid.nl.

SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8) in de klas. Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge koks leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken en iets voor tussendoor. Onze kok Maartje Kreike laat zien wat er allemaal aan bod komt.

De handleiding en het werkboekje wordt uitgelegd en we gaan een hapje maken uit het Superchef kookprogramma. Zo ervaar je zelf hoe het programma werkt. Laat je verassen. Wil je meer weten over het Superchefskookprogramma?  Ga dan naar www.voedingscentrum.nl.

Je hoeft geen keuken te hebben om met de kinderen te kunnen koken. Juf Anja laat zien hoe zij dit aanpakt in haar klas. Inmiddels zijn haar activiteiten uitgegroeid tot een mooi programma waar we allemaal veel plezier van kunnen hebben. Zij deelt haar ervaring en lessen. Ervaar het zelf.

Workshops beweging

Bodymap stimuleert de totale ontwikkeling van kinderen via specifieke beweeg- en speelprikkels. Dit programma richt zich met name op de versterking van de natuurlijk ontwikkeling via beweging. Zij werken met een ontwikkel lab, waarbij de flesjes en pijlen staan voor specifieke ontwikkelingsvaardigheden. Al deze basisvaardigheden zijn nodig om meer complexe vaardigheden te kunnen aanleren, zoals schrijven, lezen en rekenen.

Ann en Liesbeth, de ontwikkelaars van Bodymap, stellen zichzelf en het programma voor in dit korte filmpje (4 min).

Belangrijke Bodymap regel: Ervaren om te bewaren!

Tijdens de gymles komt er geregeld een hulpvraag van een leerling. Hoe kun je leerlingen nu zo helpen dat ze leren de beweging zelfstandig uit te voeren? Denk hier bij aan bijvoorbeeld de koprol, kastspringen, ringzwaaien. Wat is nu de juiste manier om hulp te verlenen? Deze workshop helpt om bij verschillende bewegingsvaardigheden op de juiste manier hulp te verlenen zodat leerlingen vertrouwen krijgen in het eigen kunnen.

De 2e gymles wordt ook vaak ‘de Spel les’ genoemd. Wil je inspiratie op doen om je klas op een leuke manier aan de gang te zetten? Dan past deze workshop bij jou! Je leert hoe je met weinig materiaal en een aantal aanpassingen een waardevolle spel les kunt geven, waarbij iedereen betrokken is. Er is dus ook veel aandacht voor de differentiatie die je kunt aanbieden, zodat je niet steeds de hele gymzaal hoeft om te bouwen. Aan het eind van de workshop wordt je nog getrakteerd op een uitgebreide hand-out waar je een heel jaar mee vooruit kunt.

Wil je leerlingen optimaal gebruik laten maken van de gymtijd? Heb je soms het idee dat de tijd te kort is om elke leerling met bezweet koppie de les te laten verlaten? In deze workshop krijg je praktische handvaten om ervoor te zorgen dat jouw gymlessen de kinderen meer laten bewegen. Er wordt besproken hoe je de gymles slim kan organiseren en de ruimte optimaal te benutten. Denk bijvoorbeeld aan beweegbanen die je kan introduceren of het geven van speciale opdrachten bij een tikspel. Na deze workshop kun je het geleerde meteen toepassen in de volgende gymles!

Schrijf je in voor de workshops

Vul het formulier alleen in als je werkzaam bent in het onderwijs. Dit formulier is niet bedoeld voor leerlingen.

Naam(Vereist)
Workshop ronde 1 eerste keuze(Vereist)
Workshop ronde 1 reserve keuze(Vereist)
Workshop ronde 2 eerste keuze(Vereist)
Workshop ronde 2 reserve keuze(Vereist)