2020 - een bewogen jaar!

Het jaar 2020 begon goed. Plots in maart kwam de wereld even stil te staan… 

Maar Jibb+ bleef in beweging! Van het opvangen van de kinderen in de noodopvang op de basisscholen in Helmond, tot het verzorgen van straatgym voor senioren in de binnenstad. En ook op het scherm kwam je ons tegen. We gaven beweeglessen via Omroep Helmond TV en zorgden voor veel beweegfilmpjes en -tips online. Wanneer het weer mogelijk was zochten we elkaar op en organiseerden we beweeglessen met gepaste afstand, gave sport- en beweegactiviteiten in de vakanties en speciale themaweken. Dit alles deden wij zoveel mogelijk in samenwerking met een grote diversiteit aan partners, van het onderwijs tot welzijnsorganisaties en van sportaanbieders tot wijkverenigingen.

Ook in 2020 heeft Jibb+ laten zien dat wij kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen in Helmond structureel lieten bewegen én stil lieten staan bij hun eigen gezondheid!

#HELMONDGEZOND

CIJFERS

0
deelnemers tijdens de Zomerse Sportinstuif
0
bezoekers tijdens de Dag van de Sportclub
0
inschrijvingen bij Sjors Sportief & Creatief
0
deelnemers in de Carnavalsvakantie, Meivakantie, Herfstvakantie en Kerstvakantie (zowel fysiek als online)
0
personen met een beperking geholpen met passend sportadvies.
0
watertappunten op scholen in Helmond
0
scholen met een 'Gezonde School' certificaat in Helmond
0
bezoekers bij Meet, Weet & Beweeg 2020

ACHTER DE SCHERMEN

In totaal ontvingen 5 medewerkers vanuit Jibb+ een contract als Vakleerkracht Bewegingsonderwijs bij een onderwijsinstelling.

0
Jibb+'ers (in dienstverband of zzp)
0 %
Ziekteverzuim bij Jibb+
0
Medewerkers (uitstroom)
0
Medewerkers (instroom)
0
Maanden - gemiddeld dienstverband huidige medewerkers

‘Op woensdag 12 februari ben ik naar de ‘Bodymap’ scholingsdag van Jibb+ gegaan, speciaal voor medewerkers van basisscholen, kinderopvang en consultatiebureaus. Na mijn werkdag werden we verwelkomd door twee dames. Ik zat bij de groep van Liesbeth, een leuke dame uit België. Ze begon te vertellen waarom ze Bodymap hebben opgezet. ‘Hoeveel kinderen hebben moeite met lezen en schrijven door het niet kunnen stilzitten. Het heeft allemaal te maken met ontwikkeling!’, gaf Liesbeth aan. We konden het zelf ervaren door middel van oefeningen. Balansoefeningen of simpele oefeningen, waardoor je je leerlingen kan stimuleren en testen. Ik werd meteen geïnspireerd en herkende ook veel van mijn (oud-) leerlingen hierin. Liesbeth vertelde ook over eigen ervaringen, waardoor het nog herkenbaarder werd. Zelfs voor je eigen kinderen! Na de pauze was het tijd om te gaan kijken wat voor materialen je kunt gebruiken. We kwamen terecht in een gymzaal vol met materialen en vele opstellingen kan je ook simpel zelf maken. De tijd vloog voorbij en ik liep met veel inspiratie naar buiten. De volgende dag ben ik er meteen mee aan de slag gegaan! Ik had een gymles klaargezet voor kleuters waarin ze konden rollen, gooien met twee handen, klimmen en klauteren. Ook gingen we marcheren door de ruimte heen. Wat heb ik al veel gezien die ochtend. Leerlingen die het heel goed kunnen en leerlingen die wat vaker een herhaling nodig hadden. Het grootste succes was bij een leerling, die normaal onrustig is en niet bij de les kan blijven. Ik heb hem een oefening laten doen met rondjes draaien en daarna zijn toets laten maken. Hij maakte zijn toets in een opperste concentratie. Mooi om te zien. Ik blijf deze technieken zeker toepassen tijdens mijn gymlessen en het werken in kleine groepjes. Echt een aanrader!’e

Wendy Peels, onderwijsassistente op Kindcentrum De Rakt

Het belang van spelen & beweging voor de ontwikkeling van kinderen!

Jibb+ buurtsportcoach Teun is op De Rank begonnen met het toepassen van Bodymap in het lesprogramma. Naast 18 reguliere lessen geeft hij 12 lessen, waarop de kinderen op een andere manier bewegen. Hij heeft een aantal foto’s gemaakt toen ze buiten aan het gymmen waren (zie hiernaast).

JANUARI - MAART

#BedanktJoop

Op 1 januari droeg voorzitter Joop Slegers het voorzitterschap over aan Erik Boeschoten. Om het afscheid van Joop na 12 jaar als bestuurslid niet zomaar voorbij te laten gaan, organiseerden wij eind januari een feestelijke bijeenkomst.

Joop werd tijdens deze bijeenkomst verrast door burgemeester Elly Blanksma met een Koninklijke Onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

We hebben stilgestaan bij de mooie en belangrijke hoogtepunten van Jibb+ tijdens zijn bestuursperiode. Samen bedankten we Joop voor alle mooie jaren!

3 januari 2020
#BewegenMetOvergewicht
We starten een nieuwe activiteit in samenwerking met Uniek Sporten de Peel: Bewegen met Overgewicht! Onder begeleiding van Jibb+’ers elke week op een leuke en laagdrempelige manier aan de slag met bewegen. Gericht op plezier in bewegen, samenwerken en het vergroten van zelfvertrouwen.
3 januari 2020
12 januari 2020
#Dankbaar
Vandaag ontvingen wij samen met de Healthy Sisters een fantastische cheque tijdens het Nieuwjaarsconcert in Gemeente Helmond. Met deze bijdrage gaat er een gaaf nieuw project genaamd 'Couscous en Kaas' van start! Binnenkort meer... Grote dank aan Rotary Club Helmond voor dit initiatief. In totaal steunden zij 8 lokale doelen in Helmond. #dankbaar
12 januari 2020
13 maart 2020
#OnlineBeweegles
Omdat onze beweeglessen voor volwassenen de komende periode nog niet doorgaan, gaat collega Gerard Feijen vanaf maandag zijn beweeglessen online verzorgen. Iedere ochtend van 9.30 tot 10.30 uur gaat Gerard Feijen op zijn eigen Facebook-account live vanuit de Speeltuin St. Leonardus. Dus zet je computer, laptop of tablet klaar, zorg dat je wat ruimte hebt om je heen en ga samen met Gerard bewegen.
13 maart 2020
24 maart 2020
#Beweegboekjes
Voor iedereen is het belangrijk om te blijven bewegen, vooral in deze periode waarin we samen zitten. Speciaal voor de ouderen die thuis zitten of in een verpleeg-/verzorgingshuis, zijn een aantal collega's aan de slag gegaan met het ontwikkelen van wekelijkse beweeglessen op papier. En we noemen ze 𝐁𝐄𝐖𝐄𝐄𝐆𝐁𝐎𝐄𝐊𝐉𝐄𝐒! Zo werken we samen aan spierkracht, balans en uithoudingsvermogen.
24 maart 2020
31 maart 2020
#HelmondInBeweging
Vanaf morgen kom je ons ieder uur tegen op Omroep Helmond. Dus zet je stoelen en tafel aan de kant en doe mee samen met onze buurtsportcoaches!
31 maart 2020

Vorige week kwam ik bij Tonny (van wandelgroep Helmond-West) onze beweegboekjes afleveren. Ze kwam hijgend naar de voordeur toe. 'Heb je het zo warm Tonny?', vroeg ik. Waarop Tonny antwoordt: 'Ik doe met Omroep Helmond mee!'

Kristian van den Nouwlant, Jibb+ coördinator setting Wijk en Zorg

MEET, WEET & BEWEEG 2020

Meet, Weet & Beweeg 2020 werd mede mogelijk gemaakt door 
De Fysioclub
Dietistenpraktijk Dietist.nl
Pero Podotherapie

‘Mijn man en ik wonen net in Helmond. Ik zag de Meet, Weet & Beweeg bijeenkomst in de krant staan en dacht meteen: ‘dit is een goed moment om weer iets te gaan ondernemen.’ Afgelopen zomer heb ik een namelijk een puntmes in mijn voet gekregen, waardoor ik in een aantal tenen geen gevoel meer heb. Tijdens het lopen heb ik daar geen pijnklachten van. Het is vooral bij het aantrekken van sokken en schoenen dat die tenen wel eens ergens achter blijven hangen. En in de zomer draag ik graag pumps, dus we wachten af of dat nog gaat lukken dit jaar. Zojuist ben ik bij de podotherapeut geweest en zij vertelde mij dat waarschijnlijk mijn zenuw is aangetast. Mijn klacht zal misschien niet verholpen kunnen worden, maar het is wel mogelijk dat ik door het dragen van steunzolen minder last ga ervaren. Ik heb een kaartje meegenomen van de podotherapeut en ik ga zeker eens een afspraak maken! Omdat ik net in Helmond woon, ben ik mij ook aan het oriënteren wat ik qua beweging kan doen. Mijn man gaat altijd naar de sportschool, maar fitness is echt niets voor mij. In het tasje dat we hebben gekregen aan het begin zag ik een flyer met het aanbod van Jibb+. De beweegtuin bij de speeltuin in Helmond-West lijkt me wel iets voor mij. Dan ben ik aan het bewegen in de buitenlucht en leer ik ook meteen nieuwe mensen kennen uit de buurt.’

Deelneemster - Meet, Weet & Beweeg 2020

APRIL - JUNI

'Door de corona zijn we online gegaan, waardoor de mensen kunnen blijven bewegen. Ik had er vertrouwen in dat het een succes zou worden. Het gaf me in de eerste weken een voldaan gevoel om er voor de mensen er zijn. Ook al zie je ze niet. Maar door de lieve reacties kreeg ik er toch energie van. De weken dreven maar door en er kwam niet echt een positief vooruitzicht. Ik miste de mensen om mijn heen op dat moment wordt de wereld wel klein, maar we moesten door. Het optreden met Irma en Erica gaf mij een heerlijk gevoel. Ik kreeg er energie van om de mensen op hun balkon te zien bewegen. Ik heb heel veel bedankjes en kaarten gekregen, maar eigenlijk wil ik de mensen bedanken dat ze ook met mij meegedaan hebben. Iedereen hartstikke bedankt!'

Gerard Feijen, Jibb+ buurtsportcoach Wijk
1 april 2020
#WeKomenNaarJeToe
Vandaag zorgden wij voor de beweeglessen voor het balkon tijdens de tweede editie van het OudDoor Concert. Op deze manier kunnen we ouderen in Helmond veilig laten genieten van beweging en muziek!
1 april 2020
3 april 2020
#LiveSportlesBasisschool
Speciaal voor groep 3 t/m 8 gaan we vanaf deze week iedere dinsdag en donderdag om 13.00 uur live op Facebook met een online beweegles. Morgen staan Meneer Giel en Juffrouw Charlotte voor jullie klaar voor een leuke les.
3 april 2020
23 april 2020
#SmakelijkeMoestuin
Dit jaar zijn wij het 'Smakelijke Moestuinen'-project gestart, samen met een aantal kinderdagverblijven en peuterspeelcentra in Helmond. Bij Kinderdagverblijf De Bereboot - Dierdonk Helmond zijn ze afgelopen week gestart met het planten van de eerste zaadjes samen met de peuters.
23 april 2020
29 april 2020
#UpdateSportaanbieders
In totaal gaan er 27 Helmondse sportverenigingen weer beginnen met hun sportlessen voor jeugd en jongeren. De protocollen zijn in de afgelopen dagen door Gemeente Helmond goedgekeurd en deze verenigingen mogen vanaf vandaag dan ook weer aan de bak.
29 april 2020
27 mei 2020
#Straatgym
We vanaf deze week actief zijn op vijf nieuwe locaties voor onze straatgym. Vandaag waren we de eerste keer bij het Cloosterparc in Helmond-Noord. Om de hoek van het Jibb+ kantoor. En meteen was er ook een grote groep aanwezig met enthousiaste mensen!
27 mei 2020
4 juni 2020
#Geslaagd
Ook wij zijn geslaagd! In totaal hebben we maar liefst 88 sportaanbieders in Helmond geholpen in de afgelopen periode. Deze clubs zijn allemaal weer aan de gang met het geven van hun lessen - op welke manier dan ook!
4 juni 2020
19 juni 2020
#OmzienNaarElkaar
Dankzij de werkgroep 'Omzien naar Elkaar' (KBO Stiphout-Warande) en Sligro Helmond hebben wij deze week onze deelnemers van verschillende beweeggroepen verwend met een speciaal voedingspakket vol met lekkere en gezonde producten.
19 juni 2020
19 juni 2020
#LaatsteKeer??
Vandaag de laatste keer dat Gerard live gaat. Vanaf maandag 16 maart verzorgden Gerard samen met collega's Flo en Kristian iedere werkdag een online beweegles. Bedankt aan iedereen die trouw bleef kijken en meedoen met deze online lessen. Wij zijn ontzettend trots dat we op deze manier Helmond in Beweging konden krijgen!
19 juni 2020

'Ik ben trots op het snel omdenken van onze collega’s. Wat kunnen we doen om de kinderen toch te laten bewegen in de tijd dat ze thuis zitten. Het goede contact dat onze Vakleerkrachten met hun eigen scholen hebben, kwam hierbij goed van pas. Er werd snel geschakeld naar online aanbod en hulp bij de noodopvang. En toen de kids weer naar school mochten, zorgen onze collega's ervoor dat het bewegingsonderwijs steeds belangrijker werd op de scholen.'

Nicole van der Weerden, Jibb+ coördinator setting Opvang en Onderwijs

'Ik ben trots dat we er als team voor hebben gezorgd dat we in deze rare tijden toch veel kinderen en ouderen in beweging hebben gebracht. Het is fijn om te zien hoeveel kinderen blij waren dat ze weer naar school mochten en weer aan beweegactiviteiten mochten deelnemen.'

Ilse Lahaije, Jibb+ buurtsportcoach Opvang en Onderwijs

+ JIBB+ BRENGT JE IN BEWEGING!

Helaas konden de kids niet naar school. Daarom zijn op Facebook en YouTube meerdere keren per week filmpjes gedeeld met tips voor een beweegmoment voor thuis. We hebben filmpjes met…

  • De wc-rol challenge
  • CrossFit
  • Schoenenflip
  • Vloer is lava in de huiskamer
  • Mikken
  • Stoepkrijt-spellen
  • …En nog veel meer!

Alle beweegfilmpjes zijn te zien op ons YouTube kanaal.

Play Video
Play Video

+ EEN GEZONDE EETTIP VAN JIBB+

En in de weekenden was er geen beweegtip, maar een tip voor een gezonde hap tussen het bewegen door! Denk aan een heerlijke groente omelet, bananenpannenkoekjes of heerlijke fruityoghurtijsjes!

+ NATIONALE BALKON BEWEEGDAG

Verslag van de Nationale Balkon Beweegdag op 29 mei 2020! Uiteraard zorgden wij ook voor een sportief balkonfeestje in Gemeente Helmond – bij de Baroniehof in de Rijpelberg.

Meer dan 30 enthousiastelingen bewogen lekker met ons mee. Onze Buurtsportcoaches Wijk hebben er ontzettend van genoten. Ook vinden ze het ontzettend gaaf dat niet alleen vandaag, maar bij alle locaties van de straatgym zo enthousiast wordt meegedaan! Dus een groot dank naar alle deelnemers.

Play Video

Na 17 weken mogen we allemaal - jeugd én volwassenen - eindelijk weer buiten én binnen onze favoriete sport beoefenen!

ZOMERSE SPORTINSTUIF 2020

0 dagen
0 locaties
0 kids per dag

Wat ik afgelopen jaar echt heel tof heb gevonden is de Zomerse Sportinstuif van Jibb+. Doordat de maatregelen elke keer veranderde, hebben wij ons hele plan ook veranderd. Elke dag rond de 270 kinderen verdeeld over vier locaties, ochtend en middag, het was gewoon top! Deze foto past daar heel goed bij. Kinderen kwamen graag, kende elkaar snel door de kleine groepjes en het plezier straalde er elke dag vanaf.

Nienke Houet, Jibb+ buurtsportcoach Opvang en Onderwijs
Met dank aan de vier locaties! 
Swift Helmond
Mulo Honk- en Softbal
HAC Helmondse Atletiek Club
Sportpark Brandevoort

JULI - SEPTEMBER

13 juli 2020
#WijFeliciteren
Svea, Ruby, Jasper, Dafne, Rosa, Sanne, Indy, Nick en Bart met het behalen van hun diploma's! Ieder jaar werken wij met een grote groep stagiaires, die wij een-op-een begeleiden. Studenten krijgen de ruimte om eigen initiatief te tonen, ervaring op te doen in het lesgeven, maar ook ervaring op te doen in de overige werkzaamheden die er binnen de stichting worden gedaan.
13 juli 2020
14 juli 2020
#TopZomer
De leukste en sportiefste week van de zomervakantie: de Zomerse Sportinstuif! Dit jaar met Urban, Krachtpatserdag, Sport en Spel & Zeskamp op vier verschillende locaties in Helmond.
14 juli 2020
15 juli 2020
#BeweegBox
Van Alphonsus naar de Ameide, weer naar de Kortenaer en de Moeraseik. Op de foto staat de oudste deelnemer van de Moeraseik, maar liefst 96 jaar. Iedereen kan meebewegen met de Helmondse Beweegbox!
15 juli 2020
27 juli 2020
#NieuweBeweegtuin
Ook in de zomer blijven wij in beweging! Op maandag 27 juli vond de eerste les bij de nieuwe beweegtuin in Helmond-Oost plaats. En wat een opkomst, maar liefst 16 deelnemers!
27 juli 2020
7 september 2020
#SjorsSportief
Op maandagochtend 7 september reikte sportwethouder Harrie van Dijk het nieuwe exemplaar van het Sjorsboekje uit aan kinderen van De Vendelier. Alle 9.000 kinderen uit het basisonderwijs in Helmond ontvangen het Sjorsboekje.
7 september 2020
20 september 2020
#DagVanDeSportclub
Een heerlijke dag om op bezoek te gaan bij verschillende clubs in Gemeente Helmond. Meer dan 20 sportclubs openden hun deuren om de basisschoolkinderen uit Helmond te ontvangen.
20 september 2020
23 september 2020
#NationaleKraanwaterdag
Op woensdag 23 september, tijdens Nationale Kraanwaterdag, zijn de watertappunten op zeven basisscholen in Helmond feestelijk geopend. Het officiële moment vond plaats op de Antoon van Dijkschool, waar wethouder Cathalijne Dortmans samen met de directeuren van de basisscholen de aftrap gaven.
23 september 2020

DAG VAN DE SPORTCLUB 2020

Met dank aan de clubs! 
OEC Korfbal
SV Swift Helmond
s.v. Rood-Wit '62
P.V. Littie of Liettienie
HT '35
v.v. Bruheze
TPC Espendonk
Mulo Honkbal en Softbal
Tienerhuis
VC Polaris
Judovereniging Mierlo-Hout
TV Carolus
Movement Studios
Budovereniging De Hechte Band
SV Stiphout Vooruit
H.A.C. (Helmondse Atletiek Club)
TTV Stiphout
Hockeyclub Helmond
Twirlvereniging Imagination
Sportschool MAACH
Dansvereniging X-perience
HBC Phoenix

Kind laat zijn fietsplattegrond zien met in totaal vier stickers van verenigingen erop.

Medewerker Jibb+: ‘Zo zo, jij bent al goed bezig geweest!’
Kind: ‘Ja! Ik ben al bij honkbal, korfbal, atletiek en handbal geweest.’
Medewerker Jibb+: ‘En wat vond je het leukste tot nu toe?’
Kind (zucht): ‘Alles was heel leuk.’
Medewerker Jibb+: ‘Mooi toch?!’
Kind: ‘Ja, maar ik mag van ons mam maar 1 sport erbij kiezen, ik zit ook al op voetbal, en ik weet echt niet wat ik nu moet kiezen…’

OKTOBER - DECEMBER

2 oktober 2020
#ThemaweekFietsen
Maar liefst 1500 leerlingen van 10-16 jaar hebben deze week kennis gemaakt met Mountainbike en BMX. Maar ook met de mooie locaties in Helmond waar je deze sport kunt beleven!
2 oktober 2020
5 oktober 2020
#SportVerenigtHelmond
Vandaag vond de eerste bijeenkomst plaats van Besturen met Impact. Deze wordt gegeven door een docent van de KNVB Campus, maar geschikt voor bestuurders van diverse sporten. De cursus Besturen met Impact is mogelijk gemaakt door gelden vanuit het Lokaal Sportakkoord. In totaal zijn er 9 verenigingen aanwezig bij de 4-daagse cursus.
5 oktober 2020
15 oktober 2020
#Vitaliteitsloket
Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH), Jibb+ en Vitaal Leven zijn een pilot gestart om bij bedrijven in Gemeente Helmond de gezondheid van medewerkers onder de aandacht te brengen. Het Vitaliteitsloket biedt maatwerk ondersteuning aan (MKB) ondernemers bij de invulling van duurzame inzetbaarheid. We delen niet alleen kennis, ervaringen en voorbeelden van praktische oplossingen.
15 oktober 2020
16 oktober 2020
#NaarDeTop
Jibb+ heeft samen met AH begin 2020 verschillende acties gehouden om geld op te halen voor borstkankeronderzoek. Dit na het overlijden van Yvonne, de vrouw van één van onze collega's. Deze acties hebben geleid tot een indrukwekkend bedrag van €8.200,- Op 16 oktober mochten wij deze donatie overhandigen tijdens de Kick-off van YvYa. YvYa helpt mee aan de ontwikkeling van de Early Warning Scan voor borstkanker!
16 oktober 2020
16 oktober 2020
#SluitingBeweegtuinen
Vanwege de aangescherpte Corona maatregelen hebben we helaas moeten besluiten om de Beweegtuinen opnieuw te moeten sluiten.
16 oktober 2020
23 oktober 2020
#Herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie organiseerde Jibb+ weer super leuke activiteiten! Survival zwemmen, Obstacle Bootcamp, Trampoline Springen, Koken en nog veel meer kwam aan bod komen tijdens de herfstvakantie.
23 oktober 2020
14 november 2020
#LokaalSportakkoord
Eind 2019 is het Lokaal Sportakkoord ‘Sport verenigt Helmond’ gerealiseerd. Verschillende partners in de stad tekenden dit akkoord om samen uitvoering te geven aan de geformuleerde ambities en acties uit het akkoord. Voor de uitvoering van de ambities uit het Helmonds Sportakkoord krijgt de gemeente tot en met 2022 een jaarlijks budget. Organisaties die een bijdrage leveren aan de gestelde ambities in het Sportakkoord kunnen daarom aanvragen indienen voor een bijdrage in de kosten.
14 november 2020
4 december 2020
#ThemaweekKrachtsport
Van 30 november t/m 4 december vond onze 2e themaweek plaats van dit schooljaar! Deze keer stond de krachtsport centraal. We waren welkom bij GymBokx waar in totaal 6 verschillende scholen kennis hebben gemaakt met Crossfit. Bedankt aan alle 300 leerlingen voor hun enthousiasme tijdens de lessen.
4 december 2020
19 december 2020
#Scheurkalender
Deze week hebben onze collega's bij alle volwassenen groepen De Grote Voor M'kaar Kalender uitgedeeld. Iets leuks in deze donkere dagen. Zeker nu alle sport- en beweeggroepen niet meer doorgaan, waren veel deelnemers erg verrast. De kalenders werden dan ook enorm goed ontvangen!
19 december 2020

+ PREVENTIEAKKOORD HELMOND

Het belang van een gezonde leefstijl is in deze coronacrisis groter dan ooit. Een gezonde leefstijl zorgt voor een betere weerstand en daardoor ben je ook minder vatbaar voor een virus zoals corona. De perfecte timing om met leefstijl aan de slag te gaan dus!

In Helmond is eind 2020 ingezet op de ondertekening van een Lokaal Preventieakkoord. Dit akkoord gaat over drie leefstijlthema’s: rookvrije generatie, gezond eten en bewegen en tot slot het tegengaan van alcohol en drugsgebruik.

Wij zijn als partner in het Preventieakkoord actief op het thema ‘gezond eten en bewegen’. We nodigen onze partners uit om het akkoord mee te ondertekenen en daarmee de intentie uit te spreken de komende jaren (nog) meer gas te willen geven op te komen tot een gezonde generatie!

Play Video

AANGEPAST SPORTEN

De bowlinggroep en Bewegen op Maat zijn gelukkig een aantal keer door kunnen gaan in 2020. Op de momenten dat dit niet het geval was organiseerden we andere activiteiten. Zo is er voor de deelnemers van de bowlinggroep een online quiz en met de deelnemers van Bewegen op Maat gaan we individueel wandelen. Een deelnemer van Bewegen op Maat vertelde mij dat hij op deze manier nog in beweging en soepel bleef. Maar hij zag het ook als een uitje, omdat hij dan weer mensen zag. Hij was heel blij met de mogelijkheden die mijn collega Jasper en ik hem kon bieden om samen te wandelen en te bewegen. In 2020 hebben we ondanks corona maar liefst 30 personen in Helmond met een beperking geholpen met een passend sportadvies. Daar ben ik trots op!

Lisanne van der Veen, Jibb+ buurtsportcoach Aangepast Sporten

SPORTAANBIEDERS

Naast de dagelijkse beweegtips en filmpjes van onze Jibb+’ers zagen wij om ons heen heel veel mooie activiteiten, challenges en acties ontstaan vanuit sportaanbieders in Helmond en omstreken. 

Het grootste succesmomentje voor mezelf was de themaweek fietsen aan het begin van het schooljaar. Een ongekend succes, in samenwerking met sportaanbieders, voortgezet onderwijs, basisonderwijs, speciaal onderwijs en gemeente Helmond. In totaal zijn ruim 1500 kids van 21 scholen op 3 hele vette locaties kennis gemaakt met mountainbike en BMX. Verenigingssport en Urban Sports die dit gezamenlijk realiseren en in dit traject kennis hebben gemaakt met elkaar, heel mooi! Binnen Jibb+ ontstond er een optimale samenwerking tussen de setting 'opvang en onderwijs' en de werkgroep 'sportaanbieders'. Alles liep en viel goed in dit project!

René Taal, Jibb+ coördinator setting Sportaanbieders

online training

We zagen dat veel trainers hun leden missen en ze toch graag contact met ze zoeken. Het geven van online trainingen kwam vaak terug. Live op Facebook, via Zoom of met filmpjes op YouTube. Leuk, en zo kan iedereen ook hun eigen sport blijven beoefenen.

materiaal uitlenen

Uiteraard hebben mensen thuis niet allemaal een eigen sportschool klaar staan. Daarom waren er ook fitness scholen in Helmond die het initiatief hebben opgepakt om materialen uit te lenen. Infinity Fitness en Gymbox leende haar materialen uit aan de leden en gebruikt hiervoor speciale ophaal- en retourmomenten. Daarnaast delen ze ook nog eens uitdagende workouts voor thuis, zowel voor volwassenen als voor kids!

samen een video maken

Een leuk idee om de leden elkaar uit te laten dagen om te bewegen. Bij Twirlvereniging Imagination hadden ze aan alle leden gevraagd om een filmpje te maken waarin ze uiteindelijk samen de ‘batton’ doorgeven! Het eindresultaat staat op hun Facebookpagina. En wat leuk is, ze hadden meteen een andere club uitgedaagd om ook zo’n filmpje te maken!

challenges

Denk aan wc-rol hooghouden, ga op een been staan en pak met je mond een blaadje van de grond, minimaal zoveel keer opdrukken of schop een bal door je ruit. We zien van alles voorbijkomen!

Het Tienerhuis had iedere week een Crazy88 Challenge. Door mee te doen kon je tienerhuismuntjes winnen. En met deze muntjes maak je weer kans op een step, skateboard, gauswheel of skates naar keuze. Een challenge met een uiteindelijke beloning bij de club zelf. Leuk bedacht!

tijd voor onderhoud

Sommige clubs namen deze periode de ruimte om hun locaties op te knappen of zelfs te verbeteren. Bij Bootcamp Brandevoort werd hard gewerkt aan de realisatie van het Multi-Walhalla, waarmee ze hun trainingsmogelijkheden voor de leden uitbreiden en waarmee ze de kleinste ook de mogelijkheid geven om te oefenen op de verstelbare Kids MonkeyBar.

+ wist je dat?

We in 2020 met 41 sportaanbieders trajecten, projecten, activiteiten en events op maat afgestemd hebben van kleuters tot senioren aanbod.

Er al 63 sportaanbieders een account hebben op Sport en Cultuur Helmond.

Uniek Sporten / Aangepaste Sport is een vast onderdeel is geworden van de werkgroep Sportaanbieders.

We in 2020 twee themaweken hebben gerealiseerd (wielersport en krachtsport) en hiermee in totaal bijna 2000 leerlingen hebben bereikt van het BO en VO die kennis maakten op de locatie zelf.

We samen met de gemeente 89 sportaanbieders op gang hebben geholpen met de protocollen tijdens de eerste lockdown en de opstart daarna.

Het fantastisch is om te zien hoe de sportaanbieders elkaar door deze moeilijke tijd hebben geholpen en wij hier een aandeel in hebben gehad!

BijBUURTen met... Mandy Briels

Beleidsmedewerker Sociaal Domein - Gemeente Helmond

‘Toen we in april hoorde dat de jeugd weer buiten mocht sporten, wist ik dat er een drukke periode aan ging komen. Verenigingen wilden het liefst meteen starten zonder concreet plan, maar dat was niet wenselijk. In een overleg met onder andere René en Berbel van Jibb+ vonden we het verstandig als we clubs lieten nadenken over de uitvoering en het naleven van de coronaregels in hun eigen omgeving. Naast tijdstippen van trainingen, wilden wij ook weten hoe je de kinderen en hun ouders ontvangt op je terrein? Hoe zorg je ervoor dat ouders buiten het sportveld blijven? Ook de routing op het sportterrein is van belang! Hoe ga om met de 1,5 meter regel voor 12-18-jarigen?!

Nadat we de officiële richtlijnen vanuit de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) ontvingen, konden we de sportaanbieders informeren over de verdere procedure. Hierna volgde al snel de eerste protocollen in de mail. Daar waar extra hulp nodig was, kwamen de mensen van Jibb+ ook meteen te hulp geschoten. Wat ik heel mooi vind, is dat clubs elkaar ook hebben gevonden. Ook dankzij de bemiddeling vanuit Jibb+. Op veel plaatsen in Helmond worden de sportparken door verschillende clubs gebruikt. Super dat we elkaar zo vooruithelpen. Het was mooi om te zien dat de korte lijntjes met Jibb+ ervoor zorgde dat we heel snel en zorgvuldig de protocollen konden controleren en goedkeuren. Ondertussen zijn er meer dan 80 clubs actief hun sport aan het beoefenen volgens het door hun opgestelde protocol. En dagelijks ontvang ik nog steeds vragen of nieuwe protocollen vanuit sportaanbieders.  

Als gemeente hebben we nu veel meer contact met verenigingen en sportscholen. Erg waardevol en mede dankzij de fijne samenwerking met Jibb+. Ik weet ook zeker dat sportaanbieders in Helmond zien dat Jibb+ meer is dan een partij die activiteiten verzorgd voor de jeugd. Het is een team van professionals, ze denken mee en staan écht klaar voor de sportaanbieders in Helmond!

De coronatijd bracht ons weer hele nieuwe, leuke dingen die er anders niet geweest zouden zijn. Bijv. de live-lessen, de filmpjes die we hebben opgenomen voor de kinderen, beweegopdrachten die werden verstuurd naar de scholen, nieuwe werkgroepen binnen Jibb+. Het leukste vond ik toen de sportverenigingen weer langzaam mochten opstarten, om de sportverenigingen die normaal binnen sporten, te helpen om opzoek te gaan naar een passende plek om hun sport buiten aan te bieden. We hebben veel gebeld, gemaild en overlegd, maar uiteindelijk hebben we met onze werkgroep ruim 88 sportaanbieders geholpen, zodat zij ook weer aan de gang konden. Het geeft een goed gevoel dat alle sportverengingen, soms met wat aanpassingen, ook hun eigen leden weer trainingen kunnen aanbieden. Ook een groot compliment voor de flexibiliteit van alle sportverenigingen!

Charlotte de Moet, Jibb+ buurtsportcoach Opvang en Onderwijs

WatsgeBUURT

Een week door de ogen van onze Buurtsportcoaches

IN DE MEDIA

Niet in de camera niezen!

Bron: ED.nl – Livestream, een uitkomst voor afgelaste activiteiten. Beweegcoach Gerard Feijen in Helmond geeft dagelijks een uurtje gym via de webcam. ‘Vijftig kijkers, het is nog nooit zo druk geweest.’

Peuters zaaien en oogsten hun eigen snacks

Bron: ED.nl – Enthousiast verzorgen de peuters van kindcentrum LeLa in Helmond-Noord elke dag hun wortel- en spinazieplanten. Zeven Helmondse kinderdagverblijven doen mee aan het project Smakelijke Moestuinen.

Sportmanifestatie met veel variatie

Bron: Ditisonzewijk.nl – Zoals elk jaar organiseert Jibb+ tijdens de vakantie een sportmanifestatie voor de jeugd. De kinderen kunnen zich inschrijven en op bepaalde sportvelden wordt er een programma afgewerkt.

Nu ook beweegtuin in Helmond-Oost

Bron: ED.nl –  Nieuwe beweegtuin werd op woensdag 2 september geopend op het terrein van handbalvereniging Swift. 

Dementie raakt iedereen!

Bron: Ditishelmond.nl – Er zijn maar weinig mensen die op 25-jarige leeftijd bijna dagelijks werken met mensen met dementie. Jibb+ collega Flo de Haas traint mensen met deze aandoening. 

Rekken en strekken op het balkon

Bron: AD.nl – Samen de spieren losmaken in de Helmondse beweegtuinen zit er voorlopig niet in. De buurtsportcoaches van Jibb+ komen daarom naar de mensen toe. 

Mannen achter het fornuis

Bron: Indebuurt.nl – Met Rabo Clubsupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Jibb+ ontving een geweldige bijdrage van  € 1.641,11 voor het project ‘Mannen met Pannen’.

Een spil in de wijk

Bron: goldensports.nl – Een jubileummagazine vol met verhalen uit het land. Ook het verhaal van onze collega’s Kristian en Sophie staat in deze speciale uitgave.

Als ik terugkijk op het afgelopen, zeer bewogen jaar, dan ben ik trots om Jibb+ ‘er te zijn omdat iedereen een enorme drive heeft gehad om zoveel als kon wel mogelijk te maken. De positiviteit, het aangepaste aanbod, het in contact willen blijven met de kinderen en de scholen, de senioren en de wijkpartners en de samenwerking met sportaanbieders. Het was zeker anders het afgelopen jaar, maar we hebben geen moment stil gezeten.

Berbel van Bree, Algemeen Manager Jibb+