Jaarbeeld 2021

Voor u ligt het jaarbeeld van 2021. We laten zien, in woord en beeld, wat we hebben gedaan met de maatschappelijke middelen die we hebben ontvangen. Met onze activiteiten willen we impact maken. Jibb+ streeft naar een vitaal Helmond door voldoende beweging en gezonde voeding laagdrempelig, toegankelijk en aantrekkelijk te maken waarbij we extra aandacht hebben voor het verkleinen van gezondheidsverschillen. Ieder jaar komen we, samen met de vele partners in Helmond, een stap dichter bij dat doel.

Ten opzichte van 10 jaar geleden is er veel meer aandacht voor gezonde leef- en eetgewoontes. Het wordt steeds meer normaal om minimaal een uur per dag te bewegen en spierversterkende oefeningen te doen en om bewust gezond te eten. Omdat het steeds meer gemeengoed wordt, vraagt het van ons als maatschappelijke stichting lef om mee te bewegen. Waar voegen we het meest toe? Behouden van de sterke punten, loslaten wat niet werkt of ook zonder onze inzet doorgaat, nieuwe kansen benutten en keuzes maken.

Doen, samenwerken en het aantrekkelijk maken van gezond gedrag zijn onze sterke punten. Onze buurtsportcoaches doen dit door het verzorgen van clinics voeding en beweging in het onderwijs voor kleuters, onderbouw en bovenbouw. Door (buitenschoolse) activiteiten voor specifieke groepen te organiseren. Door mensen met een beperking persoonlijk sportadvies te bieden. Sportaanbieders te ondersteunen bij ledenwerving, ledenontvangst en ledenbehoud. Senioren in beweging te brengen en te houden. En door het stimuleren en samenbrengen van alles wat raakt aan sport, bewegen en voeding. De diversiteit van ons werk is enorm. Dat was het in 2021 zeker. Wij hebben er, ondanks corona, van genoten en ons best gedaan er een goed jaar van te maken. Door dit jaarbeeld staan we weer even stil bij alles.

Dank aan iedereen die dit met ons mogelijk heeft gemaakt!

Berbel van Bree, algemeen manager Jibb+

Erik Boeschoten, voorzitter Jibb+

#GEZONDHELMOND

CIJFERS

0
deelnemers themaweken
0
bezoekers tijdens de Dag van de Sportclub
0
inschrijvingen bij Sjors Sportief & Creatief
0
inschrijvingen voor urban sports
0
inschrijvingen vakantieactiviteiten
0
uur aan clinics voor het primair onderwijs
0
personen met een beperking geholpen met passend sportadvies.
0
scholen bieden voedseleducatie aan
0
lessen per week in de beweegtuinen
0
peuters deden mee met de Nijntje Groente- en Fruitwandelingen
0
Helmondse Ommetjes uitgezet
0
keer senioren in beweging gekregen

ACHTER DE SCHERMEN

In totaal ontvingen 5 medewerkers vanuit Jibb+ een contract als Vakleerkracht Bewegingsonderwijs bij een onderwijsinstelling.

0
Jibb+'ers (in dienstverband of zzp)
0 %
Ziekteverzuim bij Jibb+
0
Medewerkers (uitstroom)
0
Medewerkers (instroom)
0
Maanden - gemiddeld dienstverband huidige medewerkers

Ik ben trots dat ik, nadat ik 3 jaar stage gelopen heb bij Jibb+, mocht blijven en een baan aangeboden kreeg. Ik heb stage gelopen voornamelijk in de setting Buurt, Wijk en Zorg. Nu werk ik vooral in de setting Opvang en Onderwijs. Ik vind het heel leuk dat ik, doordat ik stage gelopen heb bij de setting Buurt, Wijk en Zorg, daar kan invallen wanneer dat nodig is om zo nog meer afwisseling in mijn werk te creëren.

Julia Ibes, Jibb+ buurtsportcoach Opvang & Onderwijs

Ik ben trots op hoe flexibel Jibb+ is. We zijn alle kanten opgeslingerd als het gaat om corona. We hebben zo ontzettend veel leuke initiatieven ontwikkeld. De reacties van mensen zijn goud waard! Ze zijn zo ontzettend blij dat wij binnen de regels, kaders en de veiligheid van mensen toch bewegen voor elkaar krijgen.

Flo de Haas, Jibb+ buurtsportcoach Buurt & Wijk

BEWEGEN IN LOCKDOWN

Een goed voornemen in 2021, maar ook zeker nu onze gezondheid extra belangrijk is, moeten we juist veel bewegen. Daarom heeft Jibb+ ook deze keer een beweegaanbod voor Helmonders die thuis zitten.

+ KOKEN IN DE NOODOPVANG

Toen na de kerstvakantie de scholen nog steeds dicht bleven, stonden de buurtsportcoaches van Jibb+ klaar om de scholen te ondersteunen in de noodopvang. We gingen koken met de kinderen. Zo maakten we van pastinaak smoothies en pizza!

+ ONLINE BEWEEGTUIN

Tijdens de lockdown waren de beweegtuinen gesloten, maar onze collega Gerard ging digitaal verder met zijn live beweeglessen op Facebook.

+ ONLINE BEWEGEN

Om thuis in beweging te blijven bedachten we allerlei beweegtips en activiteiten voor kinderen. Ook gaven we recepten voor havermoutpannekoekjes en hartige cupcakes, want ook gezond eten is extra belangrijk in corona tijd.

Bekijk alle activiteiten, tips en recepten hier!

+ BUITEN SPORTEN MET JIBB+

Half januari zochten we de buitenlucht op. In samenwerking met sportaanbieders gaven we beweeglessen in de buitenlucht voor kinderen uit groep 3 t/m 8.

Wat ik bijzonder vind aan Jibb+, is dat ook al moesten er door corona veel activiteiten afgezegd worden, er toch weer zoveel nieuwe ideeën naar boven komen. Iedereen bleef de schouders eronder zetten en heeft geprobeerd er zo positief mogelijk mee om te gaan.

Mieke ten Brincke, Jibb+ management assistente

JANUARI - MAART

4 februari 2021
#EtenMetNijntje
Alle Helmondse kinderen die 2 jaar worden in 2021 krijgen op het consultatiebureau het boek ‘Eten met Nijntje’. Het kijk-, lees- en kookboek is een middel om aandacht te vragen voor het eten van groenten. De ouders krijgen uitleg en tips. En in het boek staan tientallen recepten, voor wortelsaté en bloemkoolpannenkoeken bijvoorbeeld.
4 februari 2021
27 februari 2021
#OnlineBeweegmarathon
Op zaterdag 27 februari en zondag 28 februari slaan verschillende sportaanbieders in de gemeente Helmond de handen ineen. Van 09:30 uur tot 12:30 uur zal er via het YouTube kanaal van Jibb+ de hele ochtend een aanbod worden gestreamd waar wij, maar ook andere sportaanbieders, hun sport met jullie zullen delen!
27 februari 2021
28 februari 2021
#Sportdromen
Mensen met een beperking verdienen net als ieder ander de kans om te sporten en bewegen! Helaas is dat niet altijd zo vanzelfsprekend en hebben deze mensen vaak sportdromen, die lastig zijn om te realiseren. Om die reden slaan Uniek Sporten de Peel en Jibb+ de handen ineen. ‘We gaan drie Helmonders met een fysieke beperking heel erg blij maken. Hun sportdroom laten we ook echt uitkomen!’, vertelt Lisanne van der Veen, beweegcoach bij Uniek Sporten de Peel.
28 februari 2021
10 maart 2021
#SmakelijkeMoestuin
Met de Lente in aantocht gaat het Smakelijke Moestuin project weer van start bij verschillende kinderopvang locaties in Helmond.
10 maart 2021
25 maart 2021
#HelmondseOmmetjes
De buurtsportcoaches van Jibb+ hebben in totaal 16 Helmondse ‘Ommetjes’ voor jullie uitgewerkt! Het Ommetje is een route van ongeveer 2,5 kilometer door een wijk in Helmond. Onderweg voer je een aantal beweegoefeningen uit, voor wat extra beweging en variatie. Het lopen van een Ommetje wordt extra leuk als je iemand met je mee vraagt. Zeker als je weet dat die persoon verlegen zit om een praatje en eens nodig de deur uit moet. Wij noemen dit het ‘om-met-je’. In totaal zijn er 16 Ommetjes uitgewerkt, verdeeld door de stad.
25 maart 2021

Kinderen vinden veel lekker. Als je het leuk presenteert willen ze ook best veel eten. Maar als ze het niet aangeboden krijgen...

Nicole van der Weerden, Jibb+ coördinator setting Opvang en Onderwijs

Ik had nooit gedacht dat het nog mogelijk zou zijn om met mijn beperking te gaan tafeltennissen. Toen ik deze wedstrijd voorbij zag komen dacht ik, ik waag het erop. Ik ben zo blij dat ik gewonnen heb, want het heeft mij echt over de streep geholpen om in beweging te komen en nu wekelijks te sporten!

Winnaar van Sportdromen

VAKLEERKRACHTEN NAAR HET ONDERWIJS

+ START IN 2016

Vanuit Jibb+, in samenwerking met de schoolbesturen en de gemeente Helmond zijn we in het schooljaar 2016-2017 gestart met de inzet van vakleerkrachten op een viertal basisscholen in Helmond. Dit omdat we vanuit het werk als combinatiefunctionarissen de noodzaak hiervan zagen en dat sommige scholen deze behoefte ook hadden. Er waren op dat moment maar twee scholen die een eigen vakleerkracht bewegingsonderwijs in dienst hadden.

+ VAN 0 NAAR 15 VAKLEERKRACHTEN

Het jaar erop werden er op elf basisscholen vakleerkrachten ingezet en in 2018-2019 waren er vijftien scholen die gebruikt maakte van de inzet van de vakleerkracht die minstens één keer per week de (kleuters en) groep 3 t/m 8 bewegingsonderwijs gaven. Jibb+ was in de opstartfase de formele werkgever. Zo had zij de tijd om het financieel en qua werkgeverschap goed te kunnen borgen.

+ IN DIENST VAN DE SCHOOL

In het schooljaar 2018-2019 ging de eerste vakleerkracht in dienst van de school, in 2019-2020 volgde vijf andere collega’s en in 2020-2021 stopte Jibb+ met het formele werkgeverschap en volgde nog een deel van de scholen met het in dienst nemen van de vakleerkracht. 

+ VAKGROEP

Voor alle vakleerkrachten in Helmond is er een vakgroep opgezet, deze wordt aangestuurd door Jibb+ en heeft als doel om ervaring en kennis te delen onderling, te verdiepen in kwaliteit, sparren over vakinhoudelijke onderwerpen en samen innoveren.

Ik ben super trots dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van alle mensen in onze maatschappij. Daarom ben ik ook heel blij dat wij met heel veel diverse projecten bezig zijn. Dat we alle groepen proberen te stimuleren en te motiveren om in beweging te blijven. Ik wil ook vooral tegen al mijn collega’s zeggen “keep up the good work”!

Rachid Moesant, Jibb+ buurtsportcoach Opvang en Onderwijs

APRIL - JUNI

14 april 2021
#ScoorEenBoek
Compliment aan alle kinderen, ze hebben meer dan 6.300 boeken gescoord!
14 april 2021
21 april 2021
#GezondeSportkantine
Op woensdag 21 april kregen Mulo Honk-en Softbal en Sportschool MAACH het welverdiende certificaat ‘Gezonde Kantine’ uit handen van wethouder Harrie van Dijk.
21 april 2021
24 april 2021
#Koningsspelen
Koningsspelen in de Rijpelberg & op Basisschool De Rank In samenwerking met Unityeight Helmond, DANSTIJD en Mike Frenken van Team-Holzken hebben de kinderen van Basisschool De Rank een sportieve ochtend gehad.
24 april 2021
24 april 2021
#KoningsspelenVoorVolwassenen
We hebben een sportieve dag gehad tijdens de Koningsspelen voor volwassenen!
24 april 2021
26 april 2021
#HelmondsGoud
De lokale omroep DitisHelmond TV start op maandag 3 mei met ‘Helmonds Goud’, een televisieprogramma voor senioren (55+). Helmonds Goud brengt beweeglessen, cultuur, informatie en amusement van en voor Helmonders.
26 april 2021
5 mei 2021
#StraatvoetbalOnTour
Vandaag was de eerste dag van Straatvoetbal on tour bij SV Brandevoort . Het weer was iets minder, maar alle deelnemers hebben genoten en een lekker toernooi gespeeld.
5 mei 2021
7 mei 2021
#DanceAsOne
In mei vond de eerste editie van DANCE AS ONE plaats. Vier verschillende dansscholen gaven korte dansworkshops aan kinderen uit groep 5 t/m 8. Aan het einde brachten we alle geleerde dansen in één grote dans. Wat een feest!
7 mei 2021
12 mei 2021
#Meivakantie
We gingen midgetgolven bij Swift Helmond, liepen de Toffe Perenroute, een speurtocht met het hele gezin! Ook gingen we Lasergamen in de Stiphoutse bossen i.s.m. Op Noord.
12 mei 2021
21 mei 2021
#Clubkadercoaching
Deze week zijn wij bij 3 nieuwe clubs begonnen met de pilot Clubkadercoaching. Het is super om te zien dat de trainers graag willen leren. We hebben erg veel zin om hier de aankomende weken aan de slag te gaan samen met Mulo Honk-en Softbal, Swift Helmond en OEC Korfbal.
21 mei 2021
28 mei 2021
#UrbanSportsIndoor
Wat een opkomst! En wat een energie Gisteren was de eerste meeting om input op te halen voor een indoor urban sports & culture locatie in Helmond. Bezoekers kregen een rondleiding door het complex naast We-Jump en kregen uitleg van de plannen en ambities van onze collega René Taal en Urban Matterz voorzitter Hans van de Berkmortel. Goeie vibes van jong en oud! Op naar de volgende stap!
28 mei 2021
30 mei 2021
#SmakelijkeMoestuin
Kindercentrum de Kindertuin is dit voorjaar ook met het smakelijke moestuin project begonnen. De eerste resultaten zijn al geboekt. Eind mei konden de peuters al lekker smullen van de radijsjes.
30 mei 2021
7 juni 2021
#WeekVoorDeGezondeJeugd
Samen met Hogeschool de Kempel organiseerden we in deze week verschillende sport & spel activiteiten door heel Helmond. Voor groep 1 t/m 8 was er een gaaf naschools sportaanbod op 10 verschillende locaties.
7 juni 2021
14 juni 2021
#NijntjeGroenteEnFruitWandeling
Een super geslaagde nijntje groente- en fruitwandeling! Samen speuren naar nijntje en onderweg waren leuke raadsels over groente en fruit te vinden. Uiteraard mochten de kinderen ook proeven van de groenten en waren er verschillende smaakjeswater te ontdekken.
14 juni 2021
15 juni 2021
#WinnaarGroentemoment
Op de foto het groentemoment bij dagopvang Hazeltje van Kindercentrum de Kindertuin. "Eerst hebben de kinderen broodjes gebakken en daarna een heerlijke wortelspread gemaakt met de wortels uit het verrassingspakket. Mmmhh...wat hebben ze gesmuld!" Gefeliciteerd! Jullie ontvangen een week lang heerlijke groentesnacks op de kinderopvang.
15 juni 2021

Als Junior Jibb+'er organiseer ik activiteiten met een groepje andere kinderen. En je maakt ook nieuwe vrienden. Het leukst om te organiseren vond ik het Jachtseizoen. Als je dat gaat organiseren kom je tot allemaal ideeën. Eerst bedachten we Levend Pac-man en toen kwamen we op Jachtseizoen.

Boas, Junior Jibb+'er

DANCE AS ONE

MET DANK AAN DEELNEMENDE DANSSCHOLEN 
Unity Eight
InMotion
DV X-Perience
Hoomrun Dance Studios

CLUBKADERCOACHING

In het eerste half jaar van 2021 hebben we met 7 sportaanbieders pilots gedraaid. Deze pilots waren bedoeld om in gezamenlijkheid toe te werken naar een goede structuur en basis voor clubkadercoaching. Daarnaast werd gekeken of de voorgenomen doelen ook bereikt kunnen worden door het inzetten van clubkadercoaching. De ervaring waren positief, met als resultaat dat er vanaf oktober 2021 drie clubkadercoaches zijn gestart bij zeven Helmondse sportaanbieders. Jibb+ wil hierbij als kartrekker blijven fungeren omdat we dit vinden passen bij de brede maatschappelijke rol van buurtsportcoach. Een clubkadercoach (CKC) helpt verenigingen met het opzetten, uitvoeren en borgen van trainersbegeleiding. De inzet van een clubkadercoach draagt bij aan de pijler ‘positieve sportcultuur’ uit het strategisch beleidsplan van Jibb+. Een goed pedagogisch klimaat en een goede structuur dragen bij aan het behoud van leden binnen verenigingen en aan het ervaren van plezier in sporten en bewegen. De clubkadercoach is ondersteunend en adviserend op pedagogisch vlak.

René Taal, Jibb+ coördinator setting Sportaanbieders

CLUBKADERCOACH (CKC) - AANPAK IN DE PRAKTIJK

 • Er zijn een CKC uitvoerend en CKC coördinerend actief. De CKC coördinatie is onderdeel is van functie Coördinator Sportaanbieders binnen de werkgroep die bij Jibb+ actief is. CKC Coördinerend is procesbegeleider en altijd betrokken bij de inventarisatiegesprekken/opstartgesprekken met besturen van de sportaanbieders. Daarnaast zijn er door de coördinator nog minimaal 2 extra contactmomenten per jaar.

 • Inzet CKC in de uitvoering is afhankelijk van de behoefte van de sportaanbieder, waarbij voor de inzet ieder uur in de uitvoering anderhalf uur (richtlijn) in de voorbereiding betekent.

 • De CKC is maximaal 2 avonden per week op de club aanwezig.

 • Per uur zit er een maximum aan het aantal te begeleiden teams/trainers. Dit is afhankelijk van de organisatie op de velden en de hulpvraag van de club. Dit wordt in overleg bepaald.

 • Ieder traject bij een sportaanbieder duurt 18 maanden (78 weken).

 • Na 18 maanden houdt de wekelijkse begeleiding van de CKC op en wordt samenwerking voortgezet door middel van een halfjaarlijks continueringsgesprek.

 • Instroom van sportaanbieders alleen mogelijk op basis van de beschikbaarheid een medewerker bij Jibb+ en de wensen en behoeftes van een sportaanbieder.

 • Inventarisatie van behoeften vindt jaarlijks plaats in april door Jibb+.

ZOMERSE SPORTINSTUIF

MET DANK AAN DE DRIE LOCATIES! 
Mulo Honk- en Softbal
Swift Helmond
HVV Helmond

JULI - SEPTEMBER

1 juli 2021
#Sjorsboekje
Vandaag waren we met Sjors op bezoek bij IKC de Bundertjes. Samen met wethouder Harrie van Dijk onthulde hij de kaft van het nieuwe Sjorsboekje, schooljaar 2021/2022. Op de voorkant staat de kleurrijke tekening van Lente uit groep 7. Daarna gooide Sjors samen met de klas nog even de heupjes los tijdens een Samba workshop van Dansschool Reniers.
1 juli 2021
12 juli 2021
#VanTuinTotBord
Project "Van tuin tot op je bord" is weten wat je eet. Thee kruiden onderzoeken voor het maken van je lievelingsdrankje. Plannen maken voor de schooltuin en leren stekken. Ervaren hoe lekker aardbeien zijn wanneer je zelf teelt.
12 juli 2021
21 juli 2021
#HalveVanHelmond
Afgelopen weekend startte de Kidsrun van de Lavans Halve van Helmond bij HAC Helmondse Atletiek Club. Mede dankzij Jibb+ waren er meer dan 150 kinderen aan de start.
21 juli 2021
27 juli 2021
#ZomerseSportinstuif
Vorige week sloten we het schooljaar af met de Zomerse Sportinstuif. Vijf dagen vol met sport en spelplezier voor kinderen uit groep 1 t/m 8 in Helmond.
27 juli 2021
15 september 2021
#Voedseleducatie
Onze collega Marijet, projectleider voeding, is afgelopen weken bij alle basisscholen in Gemeente Helmond op bezoek geweest. Zij heeft daar een bomvolle tas uitgereikt met het jaarprogramma voedseleducatie voor basisscholen. Een tas vol met tips, leuke ideeën en aanraders om gezonde voeding onderdeel te maken van het lesprogramma op school.
15 september 2021
17 september 2021
#ThemaweekTriathlon
In samenwerking met Triathlon Brabant organiseerden we de gehele week Triathlon clinics en workshops voor jong en oud. Er zijn maandag tot en met vrijdag maar liefst 30 klassen van het basisonderwijs naar Berkendonk gekomen om kennis te maken met alle onderdelen van een Triathlon. En vandaag was er ook een speciale triathlon voor volwassen vanaf 55 jaar. Zo’n 50 sportievelingen zijn een leuke en actieve Triathlon ervaring rijker.
17 september 2021
19 september 2021
#DagVanDeSportclub
Ruim 35 clubs openen vandaag hun deuren voor publiek. Ga je ook ergens op bezoek? Wij staan bij Suytkade en hebben een lekker fruitwater voor jullie klaar staan als dorstlesser. En je kunt hier meteen bij drie clubs kijken!
19 september 2021
20 september 2021
#SjorsSportiefEnCreatief
De inschrijving voor Sjors Sportief & Creatief 2021/2022 in Helmond is gestart! Ga naar www.sportencultuurhelmond.nl en schrijf je in
20 september 2021
22 september 2021
#DrinkWaterChallenge
Vandaag starten we met de DrinkWater Challenge in Helmond voor alle basisscholen. Want water drinken wordt weer gewoon! Op school, bij de sportverenigingen en thuis. Doe je ook mee?! Ga met je klas, sportteam of gewoon thuis aan de slag!
22 september 2021
24 september 2021
#BeweegtuinMierlo-Hout
De plannen voor een multifunctioneel beweegpark onder de bomen bij Wijkhuis De Geseldonk waren er al sinds begin 2020. In het afgelopen jaar is er hard aan gewerkt om de beweegtuin te realiseren. Sinds april 2021 wordt deze dan ook al gebruikt, maar een officiële opening kon helaas nog niet plaatsvinden. Dit officiële moment vond afgelopen vrijdag 24 september plaats!
24 september 2021

Vanaf het moment dat ik ziek ben geworden ben ik meer gaan bewegen. Dat is nu vier a vijf jaar geleden. Ik kom nu vijf keer in de week in de beweegtuin, zowel in Helmond West als in Mierlo-Hout. Ik blijf in conditie en ga daardoor niet meer achteruit en dat vind ik belangrijk, zo blijf ik fit. Ik voel me door het bewegen heel goed. Daarnaast ben ik door de beweegtuin onder de mensen.

Henk (66), deelnemer beweegtuin

Kinderen die het gezondst zijn, eten niet de meeste appels. Zij weten waar het over gaat en maken bewuste keuzes.

Marijet Kuijpers, Jibb+ projectleider Voeding

VOEDSELEDUCATIE

EEN TAS VOL MET INFORMATIE EN INSPIRATIE

Jibb+ wil in de gemeente Helmond de omgeving van het kind gezonder maken. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Om voedseleducatie een vaste plek te geven in het onderwijs zonder het programma te verzwaren streven we naar integratie binnen de thema’s. De inhoud van dit jaarprogramma sluit aan op het leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl van de SLO.

+ GEZONDE START

Om het voor iedereen makkelijk en leuk te maken hebben we de basisscholen aan het begin van het schooljaar een boodschappentas aangeboden. Een tas vol informatie en inspiratie om binnen het thema voedseleducatie lessen en activiteiten op te zetten voor alle groepen van het basisonderwijs.

+ OP EN TOP VOEDSELEDUCATIE

Op buitenkant van de tas vind je direct alle groenten per seizoen. Binnenin de tas vind je allerlei informatie en inspiratie om het lesprogramma vorm te kunnen geven.

+ ALLES IS MOGELIJK

Met alle handvaten die de boodschappentas biedt kunnen zij zelf de afweging maken wat voor hen bruikbaar en belangrijk is. Ook kunnen basisscholen te allen tijde Jibb+ raadplegen voor een programma op maat.

IN DE TAS ZIT:

 • De menukaart voedseleducatie: een totaaloverzicht van mogelijkheden over wat je allemaal binnen voedseleducatie kunt oppakken.
 • Informatie over de DrinkWaterChallenge
 • Tips en recepten voor smaakwater.
 • Een seizoenskalender met stickers.
 • Het boekje “Mijn kleine moestuin” met een stappenplan om in de klas aan de slag te gaan.
 • Zaadjes om meteen een moestuin te starten
 • Een proefexemplaar van het project supershopper van het Voedingscentrum.
 • Een magazine van Jong Leren Eten.

DAG VAN DE SPORTCLUB 2021

Mijn hoogtepunt van 2021 was toch wel de Dag van de Sportclub. We hebben eindelijk de promotiecampagne zo op kunnen zetten zoals we al jaren wilden, met vlaggen per vereniging, mooie opvallende borden door de hele stad en promotieposters per vereniging. Dit viel op! De zon scheen de hele dag en we hebben heel veel blije kinderen en ouders gezien die hun sport op 19 september hebben ontdekt.

Anke Collart, Jibb+ coördinator Planning en Organisatie

AANGEPAST SPORTEN

JEROEN: 'MIJN FIETS BRENGT MIJ OVERAL'

‘Ik heb nu een all-terrain mountainbike met elektrische ondersteuning. Het ding rijdt als een malle! Ik kan over de mountainbike paden in het bos. Ik rijd ermee door de modder en dan kom ik ook helemaal zwart thuis. Ik rijd door de plassen, door het zand, ik heb geen enkele belemmering meer! Ik heb het gevoel dat ik de hele wereld aankan als ik op mijn fiets zit. Ik kan mijn hoofd weer leegmaken en ik ben zelfstandig bezig. Ik ben nu in dorpjes geweest waar ik al heel lang niet was geweest en daar fiets ik nu gewoon doorheen’, vertelt Jeroen trots.

Jeroen Lenssen, die door de zenuwaandoening MS in een rolstoel zit, heeft via Uniek Sporten De Peel de mogelijkheid gekregen om weer te kunnen sporten.

Ik ben erg trots op de activiteiten die nu lopen in Helmond Noord voor de senioren. De opkomst is erg groot en de deelnemers hebben het dan ook erg naar hun zin. Ik krijg dan ook vaak van de mensen te horen dat ik een vrolijke noot ben!

Jasper Wijn, Jibb+ buurtsportcoach Buurt en Wijk

OKTOBER - DECEMBER

5 oktober 2021
#CampusDeBraak
We zijn weer een stapje verder met Sport- en Beleefcampus de Braak! Begin oktober gingen we met partners en sportaanbieders in gesprek. Onderwerp was de onderlinge samenwerking, het versterken van deze samenwerking en streven naar een optimaal gebruik van de Campus. Goed om met elkaar op deze manier in gesprek te gaan én te blijven. Het vervolg staat gepland in december!
5 oktober 2021
7 oktober 2021
#Sportdromen
Trots op onze collega Lisanne! Zij gaat haar project 'Sportdromen' door heel Brabant uitrollen.
7 oktober 2021
19 oktober 2021
#Clubkadercoaching
De clubkadercoaches van Jibb+ zijn sinds vorige week gestart bij maar liefst zeven verschillende sportaanbieders. De clubkadercoaches gaan het vrijwillige kader en de clubs 1,5 jaar lang ondersteunen op het gebied van pedagogiek en organisatie. We kijken erg uit naar deze sterke samenwerking met deze deelnemende clubs: V.V. Bruheze, S.V. Rood-Wit '62, Swift Helmond, Stiphout Vooruit, Mulo Honk-en Softbal, SV Brandevoort en OEC Korfbal
19 oktober 2021
22 oktober 2021
#UniekSportenBrochure
Sinds kort is er een boekje uit van Uniek Sporten de Peel waarin al het 'unieke' aanbod in onze regio te bekijken is! Het boekje staat vol met aangepaste sport- en beweegmogelijkheden voor mensen die een beperking of aandoening hebben en niet bij regulier sport en beweegaanbod terecht kunnen. Denk aan rolstoeltennis, G-voetbal of aangepast dansen.
22 oktober 2021
1 november 2021
#GerardNaarPortugal
Wat zullen we hem missen! Gerard, we wensen je ontzettend veel succes en geluk in Portugal. Dat je maar net zo belangrijk daar wordt als voor de ‘auw weefkes’ in Helmond Veel groeten en liefs van je Jibb+ collega’s.
1 november 2021
17 november 2021
#BewegenVoorFitcoins
Vanaf vandaag kunnen klanten van de Super Sociaal starten met bewegen voor Fitcoins. Deze digitale munten kunnen ze inleveren tegen gratis gezonde producten! Om de klanten alvast op te warmen, mochten ze een speurtocht uitvoeren waarin hun kennis over gezond eten en bewegen nog eens goed onder de loep werd genomen.
17 november 2021
18 november 2021
#ThemaweekMartialArts
Deze week staan de clinics in het teken van vechtsporten . De kinderen krijgen lessen in diverse vechtsporten van kickboksen tot taekwondo, zodat ze kennis kunnen maken met verschillende sporten. De clinics worden gegeven door Maach Sportschool, Team Holzken, Soo Bak-Gi, Combat Sports Academy en Budovereniging De Hechte Band.
18 november 2021
22 november 2021
#MartialArtsVoorVolwassenen
Ook de volwassenen en senioren hebben afgelopen week verschillende vechtkunsten kunnen uitproberen bij Mansouri gym, Ki-Aikidoschool Torii, Combat Sports Academy, Difesa Sports en Sportschool MAACH. Bedankt aan alle enthousiaste deelnemers en de gastvrijheid bij de clubs.
22 november 2021
25 november 2021
#SuperChefs
Afgelopen week zijn we gestart met het SuperChefs kookprogramma op basisschool Silvester Bernadette. We maakten kennis met elkaar en elkaars gewoontes. Eet jij aan tafel of op de bank? Wat maak jij wel eens in de keuken thuis? Op het einde van de les konden we al genieten van een gedekte tafel met broodjes peer, een heerlijke salade en frisse fruitspiesjes. Lekker en gezond!
25 november 2021
2 december 2021
#BewegenMetOvergewicht
Dinsdagmiddag zijn we met de groep van Bewegen met Overgewicht gaan koken in de Praktijkschool in plaats van sporten en bewegen. We maakten heerlijke gezonde pizza's! Een mooie samenwerking tussen Jibb+, Samen Leren met Helmond Sport, LEVgroep en de Praktijkschool.
2 december 2021
13 december 2021
#GoldenSportsKersteditie
Bij de GoldenSports hebben we deze week het kerstthema! Natuurlijk weer met de kerstboom estafette!
13 december 2021
23 december 2021
#BuitenBewegenInHelmond
Om in lockdown toch actief te blijven, delen we de komende tijd regelmatig tips om te bewegen in jouw wijk! Vandaag zijn we in HELMOND OOST, in de parken van Oost hebben we alle ruimte om te hinkelen! We hebben twee hinkelbanen gemaakt, in het Hortensiapark en op het Sjef Kimpepad. Wij hebben hem al uitgeprobeerd. Hinkel je met ons mee? Ook in jouw buurt kun je met stoepkrijt een meterslange hinkelbaan maken!
23 december 2021

Ik ben er trots op dat ik vanuit Jibb+ bij heb kunnen dragen aan een wekelijkse activiteit, waar een groot aantal deelnemers wekelijks met een glimlach op het veld staan en bovendien wekelijks fitter lijken te worden.

Kristian van den Nouwlant, Jibb+ coördinator setting Buurt, Wijk en Zorg

GEZOND MIERLO-HOUT

Jibb+, Elkerliek en Zorgboog in Balans hebben in 2021 de handen in een geslagen voor een leefstijlproject in Helmond, waarbij we leefstijl interventies gaan inzetten met als doel om het overgewicht van een specifieke groep volwassenen aan te pakken.

+ GEZONDE VOEDING, BEWEGING EN MENTALE GEZONDHEID

Onder regie van een leefstijlcoach wordt een op maat gemaakt programma opgesteld dat deels individueel en deels groepsgewijs wordt aangeboden. De interventies richten zich op gezonde voeding, voldoende beweging en mentale gezondheid, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande voorzieningen en burgerinitiatieven in de wijk.

+ PREVENTIEF EN WIJKGERICHT

Het doel van het project is het ontwikkelen van een integrale COOL (COaching Op Leefstijl) aanpak per wijk met aandacht voor samenwerking, communicatie en financiering. Met deze COOL aanpak per wijk willen we de juiste zorg op de juiste plaats leveren, waardoor we duurdere zorg in de toekomst voorkomen en ondersteuning en zorg verplaatsen naar de wijk.

+ PILOT MIERLO-HOUT

Om te weten wat wel en niet werkt zijn we in samenwerking met Kansrijk Mierlo-Hout een pilot begonnen in de wijk. Tien tot vijftien inwoners met overgewicht zijn door de huisarts geselecteerd voor het leefstijlproject. Zij krijgen acht groepsbijeenkomsten en komen in aanmerking voor 300 minuten aan individuele begeleiding.

Daarnaast worden er ook bijeenkomsten georganiseerd voor de hele wijk. Jan Drouen, voorzitter Kansrijk Mierlo-Hout: ‘iedere maandagavond is er een bijeenkomst voor de wijk waarin huisartsen en ondernemers een presentatie geven. Er komen allerlei onderwerpen aan bod om de bewoners te stimuleren gezonder te leven.’ Op deze manier wordt de hele wijk betrokken bij het leefstijlproject.

In 2022 gaan we evalueren en hopen we het leefstijlproject uit te kunnen zetten in meerdere Helmondse wijken.

Dankjewel voor het halen van de frisse neus. Buiten dat de beweging goed was, was het ook gezellig!

Deelnemer Gezond Mierlo-Hout

WatsgeBUURT

Een week door de ogen van onze Buurtsportcoaches

IN DE MEDIA

Even lekker bewegen na al dat thuisonderwijs

Bron: ED.nl – Even lekker ravotten op het schoolplein met vriendjes en vriendinnetjes, het zit er door de lockdown voorlopig niet in. Voor alle Helmondse kinderen geeft Jibb+ daarom sinds

Nijntje gaat Helmondse peuters bloemkool en wortels laten eten

Bron: ED.nl – Hoe krijg je peuters aan de groenten? De GGD en Jibb+ zijn in Helmond een campagne gestart om te laten zien dat ze lekker, leuk en makkelijk

Online beweegmarathon in Helmond: Lange adem komt Bianca prima van pas

Bron: ED.nl – Moe maar voldaan hijgt Bianca van Bruinisse (41) zondagochtend uit na een workout van een half uur, als onderdeel van de Helmondse online beweegmarathon. ,,Ik ben kapot’’,

Zestien ommetje door Helmondse wijken

Bron: ED.nl – Voor wie op een leuke manier wil blijven bewegen in coronatijd heeft Jibb+ het Helmondse Ommetje bedacht. Buurtsportcoach Kristian van den Nouwlant heeft met zijn collega’s zestien

Coaches een handje geholpen in Helmond; nieuw steunfonds voor cultuursector

Bron: ED.nl – Hoe zorg je ervoor dat je iedere sporter actief en betrokken krijgt? Door coaches en trainers in hun ontwikkeling te begeleiden is het antwoord. Zeven sportclubs in

Lise en Lara (11) dansen zich warm bij Dance as one op Sportpark Brandevoort

Bron: ED.nl – Armen en benen bewegen enthousiast op de muziek, bij vlagen zelfs bijna synchroon. Iets meer dan twintig meisjes uit de bovenste vier groepen van Helmondse basisscholen hebben

‘Urban’ buiten spelen bij Tienerhuis

Bron: ED.nl – Lekker buiten spelen na school. Met je vriendjes de straat op tot dat je naar huis wordt geroepen voor het avondeten. Een jaarlijkse landelijke Buitenspeeldag brengt onder

Helmondse basisschool zet vol in op strijd tegen overgewicht bij kinderen

Bron: ED.nl – Vroeg ingrijpen is nodig om obesitas op latere leeftijd te voorkomen, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen. Basisschool Mozaïek in Helmond doet er van alles

Een triatlon op slippers? Het gebeurt bij de clinic op Berkendonk

Bron: ED.nl – Voet voor voet, armbeweging na armbeweging. Zolang je maar door blijft gaan, bereik je de eindstreep van een triatlon wel. Ook al zijn daar soms wat aanpassingen

Kijkje voor kinderen bij Helmondse sportclubs: ‘Wordt ‘t turnen of liever judo?’

Bron: ED.nl – Kriskras door heel Helmond zetten 35 sportverenigingen gisteren de deur wagenwijd open. Ze doen mee aan de door sportaanbieder Jibb+ georganiseerde dag van de sportclub. En dus

Helmond loopt warm voor nieuwe urban sports-locatie, nu is de gemeente aan zet

Bron: ED.nl – ‘Rauw!’, zo moet de nieuwe hal in Helmond gaan heten waar jongeren uit de stad en de Peel urban sports kunnen uitoefenen. De komst van een dergelijke plek lijkt

Met het uitlaten van de hond sparen voor gratis komkommer of witlof bij Helmondse Super Sociaal

Bron: ED.nl – Een witlof, paprika of appels bij elkaar wandelen; klanten van de Super Sociaal in Helmond kunnen dat gaan doen. Hoe meer ze bewegen, hoe meer punten ze

Jibb+ is ambitieus, wij willen gezonde voeding en voldoende sport en bewegen voor iedereen leuk en toegankelijk maken. Dat kunnen en doen we niet alleen. Fantastisch dat we zoveel partners in Helmond hebben die er samen met ons de schouders onderzetten.

Berbel van Bree, Algemeen Manager Jibb+