Jaarbeeld 2022

Voor u ligt het jaarbeeld van 2022. We laten zien, in woord en beeld, wat we hebben gedaan met de maatschappelijke middelen die we hebben ontvangen. Met onze activiteiten willen we impact maken. Jibb+ streeft naar een vitaal Helmond door voldoende beweging en gezonde voeding laagdrempelig, toegankelijk en aantrekkelijk te maken waarbij we extra aandacht hebben voor het verkleinen van gezondheidsverschillen. Ieder jaar komen we, samen met de vele partners in Helmond, een stap dichter bij dat doel.

Doen, samenwerken en het aantrekkelijk maken van gezond gedrag zijn onze sterke punten. Onze buurtsportcoaches doen dit door het verzorgen van clinics voeding en beweging in het onderwijs voor kleuters, onderbouw en bovenbouw. Door (buitenschoolse) activiteiten voor specifieke groepen te organiseren. Door mensen die een drempel ervaren, vanwege bijvoorbeeld een beperking of chronische aandoening, persoonlijk sportadvies te bieden en hun sportdromen waar te maken. Sportaanbieders te ondersteunen bij ledenwerving, ledenontvangst,  ledenbehoud en andere vraagstukken. Senioren en kwetsbare doelgroepen in beweging te brengen en te houden. Specifieke projecten, zoals Fitcoins, Life Goals en BeweegBoost te organiseren. We stimuleren en brengen alles samen wat raakt aan sport, bewegen en voeding. Denk hierbij aan Gezond Helmond, Sport en Cultuur Helmond en alle andere initiatieven. De diversiteit van ons werk is enorm, maar ons doel is helder. Wij hebben er van genoten en ons best gedaan er een goed jaar van te maken. Door dit jaarbeeld staan we weer even stil bij alles.

Dank aan iedereen die dit met ons mogelijk heeft gemaakt!

Rob van der Wijst, algemeen manager Jibb+

Erik Boeschoten, voorzitter Jibb+

CIJFERS

0
Uren clinics gegeven in het basisonderwijs
0
Unieke deelnemers van beweeglessen in de wijk
0
Leerlingen deden mee met de themaweken
0
Samenwerkingen met sportaanbieders
0
Uren kleuterlessen gegeven in het basisonderwijs
0
Sportaanbieders bieden OldStars sport aan
0
Clinics sport & bewegen gegeven tijdens de Verlengde Schooldag
0
Bezoekers bij Meet, Weet & Beweeg
0
Scholen bieden voedseleducatie aan
0
Beweeglessen voor 55+ per week
0
Sportaanbieders stonden in het Sjorsboekje en/of de Activiteitengids 55+
0
Lunchommetjes uitgezet i.s.m. stichting Bedrijventerreinen Helmond
0
Workshops voedseleducatie gegeven op de basisscholen
0
Personen met een beperking geholpen met passend sportadvies.

ACHTER DE SCHERMEN

0
Jibb+'ers (in dienstverband of zzp)
0
Vrijwilligers
0
Stagiaires*
0 %
Ziekteverzuim bij Jibb+
0
Medewerkers (uitstroom)
0
Medewerkers (instroom)

*Dit zijn beroepsstagiaires die werkzaam zijn bij Jibb+, beroepsstagiaires die Jibb+ geplaatst heeft bij sportaanbieders, maatschappelijke stagiaires en snuffelstagiaires.

Ik ben er trots op dat tijdens dat ik ziek was alle collega’s mij zo actief zijn blijven betrekken bij het werk, maar ook op persoonlijk vlak zoveel betrokkenheid hebben getoond! Ook ben ik dankbaar voor het vertrouwen van Jibb+ in mij, om tijdens mijn ziek zijn, mijn contract te verlengen! Dat gaf een heel fijn vertrouwen en nu ik weer meer kan werken geeft dat een extra motivatie!

Bijzonder in 2022 is dat ik ben begonnen als stagiaire bij Jibb+ en hier uiteindelijk een baan aangeboden heb gekregen na het behalen van mijn diploma.

DE THUISWEDSTRIJD

Tijdens de eerste editie van De Thuiswedstrijd, een bijeenkomst voor sportaanbieders, stonden diverse thema’s op het programma die verzorgd werden door lokale en landelijke organisaties. Er werden veel ideeën opgedaan en uitgewisseld en er werden veel mooie connecties gelegd!

0
Sportaanbieders waren aanwezig
0
Verschillende workshops werden gegeven

JIBB+ BREIDT VERENIGINGSONDERSTEUNING UIT

We hebben met ons team drie jaar lang, goed en doelgericht geïnvesteerd in het uitrollen en uitbreiden van verenigingsondersteuning in de gemeente Helmond. Hierbij hebben we veel samenwerking met de gemeente Helmond gezocht en de vele behoeftes bij de sportaanbieders opgehaald en ook telkens teruggekoppeld. Mede door de inzet van ons team Sportaanbieders zijn we in drie jaar gegroeid van 4 naar 7 collega’s, bedienen we 7 verenigingen in de uitvoering met clubkadercoaches en kunnen we in 2023 ons team uitbreiden met 1 FTE op basis van de groeiende behoefte.

CLUBKADERCOACHING

WAT IS CLUBKADERCOACHING?

Ik ben trots op mijn ervaringen en succes als clubkadercoach. Als clubkadercoach krijg ik veel te maken met trainers die voor het eerst een training gaan geven. De reden dat zij een training gaan geven, is omdat hun dochter of zoon gaat sporten. Je ziet trainers stappen zetten waardoor ze zelf meer plezier krijgen in het training geven en dat is als clubkadercoach mooi om te zien. Deze trainers zijn de vrijwilligers die elke vereniging nodig heeft! Hier mogen de verenigingen trots op zijn.

0
Trainers hebben we ondersteund
0
Verenigingen gebruikten een CKC
0
Clubkadercoaches boden ondersteuning

JANUARI - MAART

26 januari 2022
#OnlineVoorleesontbijt
Vandaag startten de Nationale Voorleesdagen en we trapten af met een Online Voorleesontbijt bij Bibliotheek Helmond-Peel! Het thema is monsters! Ook tijdens de Gezonde Broodjes Challenge deden we mee met het thema. Zo maakten we deze monsterlijke broodjes!
26 januari 2022
9 februari 2022
#SamenwerkenInHelmondOost
En zeer waardevolle netwerkbijeenkomst in Helmond Oost. Samen met onze partners uit onderwijs, zorg en welzijn keken we naar de kansen in de wijk. Waarbij we er vooral op focusten naar hoe we elkaar kunnen vinden, verbinden en doorverwijzen op het gebied van sport, bewegen en gezondheidsstimulering.
9 februari 2022
18 februari 2022
#LeskistVoedseleducatie
De kleuters van Mondomijn Integraal Kindcentrum zijn aan de slag geweest met de leskist over wintergroenten. Samen met Jibb+ brachten ze een bezoekje aan de moestuin, waar ze zelf groente mochten oogsten.
18 februari 2022
4 maart 2022
#Carnavalsvakantie
Wat hebben we toch gave activiteiten ondernomen in de carnavalsvakantie! Heb jij ook meegedaan aan turnen, shoot, hit & score, glow in the dark, kijkje op de boerderij of het carnaval zeskamp?
4 maart 2022
8 maart 2022
#DansgroepVoor55+
In samenwerking met Hoomrun Fit konden 55-plussers nu elke dinsdag van 10:15 tot 11:15 uur meedoen met de hiphop dansgroep voor 55+. De dansgroep was uiteindelijk zo'n succes dat deelnemers begin 2023 zelfs mee deden aan een internationaal hiphop toernooi!
8 maart 2022
31 maart 2022
#ThemaweekHandboogschieten
Tijdens de themaweek handboogschieten kregen basisschoolkinderen clinics bij handboogsportvereniging Recht Door Zee.
31 maart 2022

Ik ben trots dat wij sinds dit schooljaar weer actief zijn binnen het speciaal onderwijs! Ik verzorg op dit moment op vijf verschillende scholen de sportclinics.

Ik ben trots dat ik al heel wat jaren met plezier bij de setting Opvang & Onderwijs heb mogen werken. Sinds dit schooljaar heb ik de overstap richting de 55+ doelgroep gemaakt. Als ik dan zie en zelf mag ervaren hoe blij mensen met Jibb+ zijn dan kan ik alleen maar zeggen: “Collega’s chapeau!”

VAKANTIEACTIVITEITEN

Elke vakantie organiseert Jibb+ vakantieactiviteiten voor peuters en groep 1 t/m 8. We zorgen voor een sportief, gezond en uitdagend programma! Dit programma bestaat uit (ludieke) activiteiten samengesteld door Helmondse sportaanbieders en Jibb+. Kinderen krijgen zo de kans om kennis te maken met de sportaanbieders, om zo een sport te vinden die bij hen past. Daarnaast bieden we een programma aan voor kinderen die niet op vakantie (kunnen) gaan. Bekijk in de galerij welke activiteiten we afgelopen jaar zoal hebben georganiseerd .

0
Inschrijvingen voor vakantieactiviteiten in 2022

Wat een geweldig en gevarieerd aanbod aan activiteiten voor de meivakantie! Super leuk!

Bij Jibb+ kijken we naar de toekomst! Wat laat kinderen bewegen, wat is uitdagend en waar worden kinderen enthousiast van? Met dat uitgangspunt geven wij sportclinics, kleuterlessen en alle andere activiteiten van Jibb+. Zo werken wij elke dag aan een gezonder stukje Helmond.

TOP 3

DIGITALE TOEGANKELIJKHEID VERBETERD

We willen voldoende beweging en gezonde voeding voor iedereen in Helmond bereikbaar maken, waarbij we extra aandacht besteden aan het verkleinen van gezondheidsverschillen. Door onze toegankelijkheid te verbeteren komen we dichter bij dat doel. Daarom hebben we afgelopen jaar de toegankelijkheid van onze uitingen verbeterd.

1

2

3

www.jibbplus.nl beschikbaar in 4 talen

Flyers met QR-code voor vertaling

www.sportencultuurhelmond.nl beschikbaar in 14 talen

Ik ben heel blij om deel uit te mogen maken van Jibb+, omdat ze mij de mogelijkheid geven om het ‘Fitcoin project’ verder vorm te geven. Het is een prachtige samenwerking met Super Sociaal en It’s my Life waardoor iedereen de kans krijgt om gezond te eten.

ONTWIKKELINGEN FITCOIN PROJECT

‘Lopen in plaats van kopen’

Eind 2021 is Jibb+ in samenwerking met Super Sociaal en It’s My Life gestart met het Fitcoin project. In 2022 is dit project behoorlijk doorontwikkeld en ondertussen hebben we al veel bereikt. Met dit project willen we mensen met een minimum inkomen (klanten van Super Sociaal) stimuleren om gezonder te eten en meer te bewegen. Dit sluit naadloos aan bij de missie van Jibb+ om Helmond vitaler te maken. 

Lopen in plaats van kopen
Deelnemers kunnen door middel van beweging sparen voor Fitcoins met de It’s my Life app. Met deze Fitcoins kunnen zij gratis gezonde producten en leuke uitjes verkrijgen bij Super Sociaal. Ook kunnen de Fitcoins ingewisseld worden bij de Humanitas Ruilwinkel.

0
Actieve gebruikers
0
Fitcoins zijn uitgegeven
0
Stappen worden er dagelijks gezet door deelnemers

ONTWIKKELINGEN

Stijging aantal deelnemers
Veel mensen zijn enthousiast geworden en motiveren ook andere klanten van Super Sociaal om te gaan bewegen voor Fitcoins. We gingen van 35 naar 289 gebruikers.

Groei vitaliteit
Samen zetten de deelnemers dagelijks gemiddeld 5500 stappen. Ten opzichte van vorig jaar is dit een verdubbeling. Eind 2021 werden er nog gemiddeld 2800 stappen gezet door de deelnemers.

Extra coördinator
Eind 2022 heeft het Fitcoin project een extra coördinator gekregen om het project te ondersteunen. Op deze manier kunnen we nog meer deelnemers bereiken en de catalogus uitbreiden met meer gezonde producten.

Nieuw subproject
De Rabobank faciliteert de start van het project ‘Lopen i.p.v. Kopen: Lunchpakketten’. Dit project gaat starten in september 2023 en is gericht op gezinnen in armoede. Het lunchpakketten project gaat ervoor zorgen dat alle ouders een gezonde lunch aan hun kinderen kunnen meegeven.

In 2022 zijn we weer verder gegaan met onze beweeggroep voor kinderen met overgewicht. Het is fijn om te zien hoeveel plezier kinderen in bewegen hebben! Een van de deelnemers op het einde van de les: 'dit is echt de allerleukste les van de hele week'. Dat is precies wat we met deze groep, maar ook met alle inwoners van Helmond willen bereiken.

APRIL - JUNI

22 april 2022
#Activiteitengids55+
Met de activiteitengids voor 55+ blijf je fit! 22 april vond de officiële lancering van de activiteitengids voor 55+ in Helmond plaats samen met Harrie van Dijk, wethouder sport en ouderen van gemeente Helmond. Van Dijk: ‘Dit boekje bevat maar liefst 156 pagina’s vol met sportieve, culturele en sociale activiteiten geschikt voor de 55-plusser in Helmond. Voor ieder wat wils. Zo kan iedereen op zijn manier werken aan een actieve en sociale levensstijl!’
22 april 2022
25 april 2022
#VanTelenTotBord
Alle basisscholen ontvingen het lesprogramma 'Van Telen tot Bord'. Tijdens dit lesprogramma leerden kinderen waar hun eten vandaan komt. Door kennis te maken met tuinieren, zaaien, verzorgen en oogsten ervaarden kinderen wat er nodig is voor een succesvol groeiproces.
25 april 2022
25 april 2022
#KoningsspelenVoorVolwassenen
Tijdens de Koningsspelen deden 60 volwassenen mee! Een gezellige ochtend waarin we verschillende spellen deden zoals kubben, Expeditie Robinson, was ophangen, van A naar B(eter), mimespelen en picobello.
25 april 2022
20 mei 2022
#SportlessenVoorOekraïne
We zijn gestart met het verzorgen van sportlessen voor kinderen uit Oekraïne. Met dank aan SV De Braak voor de sportvelden en Bruheze voor de tenues.
20 mei 2022
22 mei 2022
#UrbanDanceBattle
311 kinderen hebben meegedaan met de finale van de Urban Dance Battle Brabant in de Cacaofabriek! Naast 311 kinderen waren er maar liefst 1000 bezoekers tijdens dit fantastische Urban Dance event! Een geweldig resultaat van een mooie samenwerking tussen verschillende dansscholen, verschillende gemeentes en verschillende maatschappelijke partijen! Jibb+ is er trots op een bijdrage te hebben kunnen leveren in dit grote project!
22 mei 2022
1 juni 2022
#BrabantseBoules
Deze hele maand konden bewoners meedoen aan de Brabantse Boules wijkevenementen bij hen in de buurt. De wijkevenementen droegen bij aan het vergroten van de sociale kring. In samenwerking met alle petanque verenigingen, enkele wijkbanen en gemeente Helmond konden we dit evenement in Helmond organiseren.
1 juni 2022
7 juni 2022
#OldStarsBeweegdag
Tijdens de OldStars Beweegdag in het Helmond Sport stadion konden deelnemers kennismaken met OldStars tennis bij HTV Helmond, OldStars handbal bij Swift Helmond en OldStars voetbal bij RKSV Mierlo Hout. Door de OldStars beweegdag hebben deelnemers en verenigingen kennis gemaakt met OldStars sport waardoor verenigingen extra gestimuleerd werden om met de 55+ categorie aan de slag gegaan. Bovendien konden deelnemers kijken welke sport bij hen past. Verenigingen kregen de week ervoor een ASM cursus in het stadion van Helmond Sport. Helmond Sport was een belangrijke partner door hun faciliteiten beschikbaar te stellen.
7 juni 2022
10 juni 2022
#SamenwerkingMetOEC
Een mooie samenwerking tussen OEC Korfbal, Jibb+ en KorfbalKids! We hebben in samenwerking met KV OEC heel veel kennismakingslessen kunnen verzorgen voor kinderen van groep 1 t/m 6. De kinderen kregen op school les van trainers van KV OEC of van de buurtsportcoaches van Jibb+. In totaal hebben maar liefst 925 leerlingen les gehad van echte korfbaltrainers en zijn er daarnaast nog tientallen klassen getrakteerd op een leuke korfballes van Jibb+. Tegelijkertijd hebben op donderdag 19 mei 550 kleuters genoten van de Kangoeroedag! Een dag waarbij de kleuters genoten van een sportieve ochtend of middag op het veld van KV OEC.
10 juni 2022
28 juni 2022
#ThemaweekBeachgames
We organiseerden de laatste themaweek van het jaar, themaweek Beachgames. Op Berkendonk, bij handbalvereniging Swift en op de beachvelden van volleybalvereniging Polaris hebben 27 groepen 7-8 van negen verschillende basisscholen kennisgemaakt met verschillende beachsporten. Dit komt neer op ongeveer 700 leerlingen! We kunnen terugkijken op een geslaagde zonnige week!
28 juni 2022

In mei kregen we het verzoek om sportlessen te verzorgen voor Oekraïners. Het zouden ongeveer 25 kinderen zijn, maar uiteindelijk waren het 60 kinderen. Rachid, Roxanne en ik zijn deze mooie uitdaging aangegaan en we verzorgden op maandag en dinsdag twee uur lang sportlessen voor deze kinderen. Dit was een mooie ervaring. Op het eind van het schooljaar hebben de kinderen een mooi afscheid geregeld voor iedereen die betrokken is geweest.

DE SPORTDROOM VAN DENNIS EN HOURIA KWAM UIT

Mensen met een beperking of aandoening verdienen net als ieder ander de kans om te sporten en bewegen. Helaas is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Regelmatig hebben mensen wel een sportdroom, maar vinden ze het lastig om die te realiseren. Met het project ‘Sportdromen’ wil Uniek Sporten de Peel dit doorbreken. Vaak is er veel meer mogelijk dan mensen denken. Jibb+ is onderdeel van Uniek Sporten de Peel en samen hebben we afgelopen jaar de sportdromen van Dennis en Houria in vervulling gebracht.

De sportdroom van Houria (52) is om te leren zwemmen

Houria heeft een matig verstandelijke beperking. Ze heeft altijd de wens gehad om te leren zwemmen, door haar beperking is het moeilijk om deze droom uit te laten komen. Ze was dan ook dolblij toen ze hoorde dat we haar sportdroom in vervulling gingen brengen. In 2023 wordt haar sportdroom gerealiseerd.

De sportdroom van Dennis (40) was verwarmd zwemmen met begeleiding

Dennis heeft een spierziekte en is daarnaast slechthorend. In het water zou hij dan ook zijn gehoorapparaat uit moeten doen en dan heeft hij begeleiding nodig. In 2022 was Dennis een van de gelukkige winnaars van het project ‘Sportdromen’ van Uniek Sporten. Ondertussen heeft hij zijn sportdroom al gerealiseerd.

Ik ben het meest trots op de ontwikkeling van Life Goals binnen Helmond. Onze focus op verschillende doelgroepen wordt steeds groter en dat maakt mij blij en trots om Jibb+’er te zijn. Ik maak me hard voor specifiekere doelgroepen en ervaar dagelijks hoe belangrijk het juist voor deze doelgroepen is om in beweging te komen en een helpende hand te krijgen. Het maakt mij dan ook blij dat we middels deze weg nog meer Helmonders kunnen bereiken en de gezondheidsverschillen nog lager kunnen maken. Sport inzetten als middel is waar ik achter sta.

SET YOUR LIFE GOALS

In mei 2022 is Jibb+ in samenwerking de LEVgroep en Stichting Life Goals begonnen met het opzetten van een sportprogramma voor jongeren en volwassen van 14 t/m 40 jaar met een psychische kwetsbaarheid. Samen met SMO Helmond, Leger des Heils, MEE Helmond, GGZ Zuidoost-Brabant en Helmondse sportverenigingen bieden we het MDT Set Your Life Goals traject aan.

Hoe ziet het MDT Set Your Life Goals eruit?
Deelnemers stellen samen met hun coach ‘life goals’ op en gaan hun talenten verder ontwikkelen via sport. Ze volgen workshops, een opleiding tot sportcoach, vrijwilligerswerk bij een sportvereniging en ze organiseren een sportfestival. Ook kunnen ze een doe-plek volgen bij een van de maatschappelijke partners. Tijdens dit traject staan het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het opdoen van sociale contacten centraal. 

Structureel in beweging met de Life Goals beweeggroep 
Jibb+ is na het succes van het eerste traject ook gestart met een structurele Life Goals beweeggroep. Deze beweeggroep sluit aan op het traject maar kan ook een eerste stap zijn wanneer een traject nog een stap te ver is. De lessen zijn gevuld met sport en spel, ook krijgen deelnemers de kans om verschillende sporten uit te proberen.

Ik wil stabiliteit in mijn leven, zodat mijn kinderen altijd op me kunnen terugvallen.

0
Aanmeldingen voor het eerste traject Set Your Life Goals
0
Deelnemers hebben het traject succesvol afgerond

In 2022 heb ik de cursus maatschappelijke sportcoach mogen afronden, zodat ik nu elke maandag met de structurele groep van Life Goals aan de slag kan. Ook heb ik vaker meegelopen met andere collega’s om te kijken hoe hun lesgeven en heb ik ervaring opgedaan.

Dit jaar was mijn 1e volledige kalenderjaar bij Jibb+. Ik heb dit jaar mogen bijdragen aan Set Your Life Goals. Ik was best trots dat we verschillende deelnemers hebben kunnen motiveren weer te gaan bewegen of werken na onze sessies. Ook hebben Julia en ik met TikTok ongekende bekendheid voor Jibb+ gefikst wat ook een superprestatie was.

JIBB+ OP TIKTOK

Wat ik een hele fijne en mooie ontwikkeling vind en ook erg fijn vind aan ons werk, is dat wij zelf met ideeën kunnen komen en wij deze mogen gaan uitzetten. Met als voorbeeld en ook groot succes ons TikTok account. Dat idee werd geopperd en erg enthousiast op gereageerd. Wij mochten dat bewerkstelligen. Met als doel om meer met kinderen te verbinden en dat is zeker gelukt.

0
Volgers op TikTok
0
Likes in totaal
0
keer is onze meest bekeken video gezien

Dit jaar heb ik namens Jibb+ een project opgezet voor hoogbegaafden. In samenwerking met het samenwerkingsverband (SWV) Helmond-Peelland PO en het Mullier Instituut hebben we een lessenserie in elkaar gezet. Met deze lessen kunnen hoogbegaafde en/of dubbelbijzondere kinderen hun executieve vaardigheden ontwikkelen. Ik vind het mooi om te zien dat kinderen door middel van bewegen zich bewust en onbewust ontwikkelen op het gebied van executieve vaardigheden.

JULI - SEPTEMBER

11 juli 2022
#TerugNaarToen
Even weer een dagje kind zijn zonder gêne! We organiseerden samen met de deelnemers van beweegtuin Helmond-West het event 'Terug Naar Toen'. Een dag van en voor deelnemers van de beweegtuin. We kregen een gastvrij ontvangst door Sjef van Speeltuin Helmond-West De deelnemers hebben zich vermaakt in de speeltuin, met de blokken en diverse spellen. We sloten af met een high tea!
11 juli 2022
17 juli 2022
#Straatvoetbal
Samen met Jongerenwerk Helmond, Pactum, LEVgroep en Gemeente Helmond organiseerden we het Straatvoetbaltoernooi in Helmond centrum. Er hebben 40 teams mee kunnen doen aan het Straatvoetbaltoernooi, wat een top dag!
17 juli 2022
21 juli 2022
#Watersportdag
Een terugblik op de Watersportdag! Het was heerlijk weer, dus reden genoeg voor ouders en kinderen om er op uit te trekken! In samenwerking met de watersportverenigingen in Helmond (HWC De Helmvaarders, Reddingsbrigade De Reddingsklos, Zwemvereniging Helmondse Watervrienden, Windsurfing Berkendonk en Jeugd-Zeilvereniging Berkendonk) en Helmondse Sporthelden hebben we deze dag georganiseerd. Tussen 10.00 en 16.00 uur kon iedereen die geïnteresseerd was, langs komen om kennis te maken met de sport waar zij meer over wilde weten. Dit is ook zeker gedaan! We kijken terug op een geslaagde dag!
21 juli 2022
29 juli 2022
#Sportolympiade
De Sportolympiade zit er weer op! We kijken terug op een paar fantastische dagen.
29 juli 2022
6 september 2022
#SjorsSportief
We onthulden de kaft van het nieuwe Sjorsboekje en het eerste exemplaar werd uitgedeeld aan Nicolás, de winnaar van de tekenwedstijd!
6 september 2022
9 september 2022
#OldStarsHandbal
In samenwerking met Swift Helmond, Nationaal Ouderenfonds en Gemeente Helmond zijn we gestart met OldStars handbal. 20 senioren deden mee aan de eerste training!
9 september 2022
16 september 2022
#ThemaweekUrbanSports
Jibb+ gaf op veel scholen clinics waarbij Urban Sports op het programma stond. Skateboarden, steppen, freerun, BMX, basketbal en voetbal waren sporten die onder andere aan bod zijn gekomen. In samenwerking met UrbanMatterz maakten we de kinderen in Helmond enthousiast voor Urban Sports en het UrbanMatterz festival. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen lieten we kennismaken met de urban culture. Een mooie wandeling langs alle prachtige murals in Helmond, waarbij Hans van den Berkmortel (voorzitter UrbanMatterz) bij elke mural de betekenis en kenmerken op een enthousiaste manier toelichtte.
16 september 2022
18 september 2022
#DagVanDeSportclub
De Dag van de Sportclub zit er weer op, het was een geslaagde dag waarin 780 kinderen hun sport kwamen ontdekken!
18 september 2022
23 september 2022
#TriathlonVoorVolwassenen
Tijdens de Triathlon voor volwassenen hebben 70 deelnemers actief meegedaan. Een geslaagde dag!
23 september 2022
25 september 2022
#InclusiviteitMatterz
UrbanMatterz is een festival voor iedereen! Daarom gingen zij een unieke samenwerking aan met Fonds Gehandicaptensport, Helmond Toegankelijker en Uniek Sporten de Peel. Samen lieten ze bezoekers tijdens het UrbanMatterz festival ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Een uniek voorlichtingsproject!
25 september 2022
25 september 2022
#UrbanMatterz
Een zeer geslaagd weekend vol urban sports & culture! Het was prachtig weer en met duizenden bezoekers op het UrbanMatterz festival was het enorm druk. Deze editie was er extra aandacht voor inclusiviteit, de onderdelen zoals rolstoelbasketbal waren constant druk bezet!
25 september 2022
28 september 2022
#Waterweek
Tijdens de Waterweek op de basisscholen Rakt en Straap werd aandacht besteed aan water. Bewustwording door minder water van buiten (douchen) en meer water van binnen (drinken) om je schoon te spoelen. Kinderen proeven nieuwe smaakjes in hun water en ontdekken eigen voorkeuren. Ook Brabant Water was van de partij met een gastles en een heuse waterfiets.
28 september 2022

Ik ben trots op de hoeveelheid mensen die nog steeds naar mijn lessen komen. Ook ben ik trots op de hoeveelheid mensen die we bereiken als team zijnde.

ONTWIKKELINGEN URBAN SPORTS

De werkgroep “RAUW” krijgt van gemeente Helmond de opdracht om een haalbaarheidsonderzoek af te ronden bestaande uit 3 sporen. Deze werkgroep bestaat uit de volgende personen: Hans van den Berkmortel (UrbanMatterz), René Taal (Jibb+), Teun Spreeuwenberg (We-Jump) en Rolf Thijssen (Deamer Media Design).
In de sport- en beweegnota 2022-2030 wordt urban sports opgenomen onder looplijn 3, punt 13. Hiermee wordt de ambitie in gemeente Helmond voor het eerst in een officieel document vastgelegd. Even later wordt Urban Sports & Culture beschreven in het Ambitieakkoord 2022-2026 van Gemeente Helmond bij de ambities voor “sport, cultuur en vrije tijd” op pagina 14.
Er is een grote aanvraag ingediend ter ondersteuning van urban sports. Zo zijn er gelden aangevraagd voor de verbetering van de BMX locaties Helmtrails en Flametrails, voor skatepark het Tienerhuis in Brouwhuis en voor materiaal voor Jibb+. Het laatst genoemde is tot op heden al veelvuldig ingezet bij evenementen zoals het UrbanMatterz festival in september, UrbanMatterz Indoor, urban sports clinics op scholen en voor workshops op urban sport locaties. Een zeer gewaardeerde ondersteuning die mogelijk is gemaakt door het Lokale Sportakkoord.
Gemeente Helmond stelt een projectleider aan om de mogelijkheden te onderzoeken en in gang te zetten naar aanleiding van alle ingediende stukken door RAUW en alle vastgelegde documenten door gemeente Helmond.
De afgelopen twee weken hebben alle 6000 kinderen van de groepen 3 tot en met 8 kennis gemaakt met diverse urban sports zoals BMX, steps, freerunning, basketbal en skateboarden. Niet alleen het basisonderwijs is dit jaar door Jibb+ betrokken in de voortrajecten voor UrbanMatterz, maar ook de seniorengroepen en het speciaal onderwijs. Zo hebben de senioren wandelingen gehad langs de 'murals' in het centrum van Helmond en hebben we voor de Antoon van Dijk school clinics mogen verzorgen op het calisthenicspark dat sinds de zomer van 2022 op Berkendonk in gemeente Helmond staat.
De 6e editie van het UrbanMatterz festival heeft plaatsgevonden. Een groot succes met een enorm positieve spin-off voor de Helmondse Urban Scene en een enorme boost voor het lokale netwerk in deze scene!
De eerste serieuze gesprekken met de projectleider voor de ontwikkeling van Urban Sports hebben inmiddels al plaatsgevonden. Er wordt een grote bijeenkomst georganiseerd bij We-Jump Helmond, waarbij alle doelgroepen en partners uitgenodigd zijn. Er wordt om input en kennis gevraagd van deze doelgroepen, wat leidt tot een hele enthousiaste en betrokken bijeenkomst. Er leeft iets in Helmond en de mensen waar we het allemaal voor doen tonen hun betrokkenheid en enthousiasme. Een zeer positieve kruisbestuiving, die wederom een zeer positief effect heeft op de ontwikkelingen in Helmond voor de gehele urban scene!
De ontwikkeling voor Urban Sports & Culture is opgenomen en vastgesteld in de meerjarenbegroting 2023-2026! Geweldig nieuws, wat betekent dat de gemeente Helmond de gestelde ambities uit het Ambitieakkoord 2022-2026 en de Sport- en Beweegnota 2022-2030 daadwerkelijk in gang wil gaan zetten.
De doelgroepen blijven enthousiast en betrokken. Begin december zijn er in de binnenruimte van We-Jump spontaan een miniramp, een quarter en wat kleinere onderdelen neergezet. De doelgroepen omarmen de initiatieven en blijven in hoge mate betrokken. Ze worden betrokken bij de voorbereidingen van UrbanMatterz Indoor en krijgen hier een plek om zichzelf te laten zien. Bij het in januari 2023 georganiseerde UrbanMatterz Indoor, waar ruim 1000 bezoekers op af kwamen, waren alle uiteindelijke doelgroepen aanwezig om de workshops, clinics en demo’s te begeleiden, maar ook om te praten met wethouders, ouders en kinderen om ze enthousiast te maken voor al deze interessante ontwikkelingen!
Januari - april 2022
Februari 2022
Mei 2022
Juni/juli 2022
September 2022
September 2022
Oktober 2022
November 2022
December 2022

Afgelopen jaar was mijn eerste volledige jaar bij Jibb+. Ik vind het inspirerend om te zien wat we allemaal doen en bereiken. Hoe iedereen gedreven en enthousiast is in wat ze doen. Wat voor gave projecten er van de grond komen! Het leuke aan communicatiemedewerker bij Jibb+ zijn, is dat ik overal wat van mee krijg.

LESKISTEN VOEDSELEDUCATIE

EEN KIST VOL INFORMATIE EN INSPIRATIE

Het afgelopen jaar is Jibb+ begonnen met het beschikbaar stellen van leskisten. Deze leskisten bevatten een verzameling aan informatie, materialen en opdrachten om actief mee aan de slag te gaan. De leskisten kunnen als aanvulling dienen op de drie hoofdthema’s die Jibb+ aanbiedt of kunnen gebruikt worden op andere momenten.

WELKE LESKISTEN BIEDT JIBB+ AAN?

Jibb+ heeft vier verschillende leskisten samengesteld:

 • Leskist Wintergroenten
 • Leskist Colette Courgette
 • Leskist Brood
 • Leskist Kiemgroenten & Hydrocultuur

Een van de gebruikers van de leskisten is Rianne, lerares IKC Trudo, zij heeft met groep 3 en 4 gebruik gemaakt van de leskist Brood:

We hadden thema 'de bakker' met Sinterklaas, dus dat hadden we gekoppeld aan de leskist. Er zaten hele goede ideeën in, zoals de contacten met de molenaar, daar zijn we dan ook geweest. We hebben de onderzoeksvragen gedaan, dat onderzoek met graan malen. Het leukst en meest leerzaam uit de leskist was het onderzoekend leren. De leskisten waren compleet en zonder veel voorbereiding direct inzetbaar.

Ik ben trots op ons groeiend aanbod van lesprogramma’s en uitleenbare leskisten voor de basisscholen. Jibb+ maakt het speels en leuk om bewuste en gezondere keuzes te leren maken.

OKTOBER - DECEMBER

13 oktober 2022
#DrinkMeerWater
We organiseerden een Drink Meer Water wandeling. Een inspirerende workshop om het water drinken te stimuleren door gezonde smaakversterkers toe te voegen. Ook Henny deed mee: "Het was een geslaagde ochtend. Eerst heerlijk wandelen en daaraan sluitend kruidenthee proeven en van de prachtige dahlia 's genieten. Top, dank."
13 oktober 2022
21 oktober 2022
#Stoelyoga
Tijdens de Valpreventieweek hebben we bij maar liefst 15 beweeggroepen van Jibb+, Savant Zorg Helmond en de LEVgroep gastlessen stoelyoga gehad van Yoga met Nicole. Stoelyoga is een aangepaste manier van yoga zodat je niet op de grond hoeft te liggen of de hele les moet staan. Omdat bij yoga veel spieren geactiveerd worden, veel aandacht wordt besteed aan een juiste houding en ademhalingsoefeningen centraal staan, is het een goede aanvulling voor valpreventie. Deelnemers hebben enthousiast gereageerd en stonden versteld hoe inspannend deze vorm van bewegen is. Mooie samenwerking tussen verschillende welzijns-, zorg- en sportorganisaties om breed aandacht te besteden aan het voorkomen van vallen.
21 oktober 2022
4 november 2022
#MeetWeet&Beweeg
Tijdens de bijeenkomst in Mierlo-Hout deden 75 volwassenen in wijkhuis de Geseldonk een gratis gezondheidscheck. We hebben deze bijeenkomst in samenwerking met KBO Brabant, KBO St. Lucia, PVGE, JVDI, Aandacht voor Ouderen en lokale zorgprofessionals kunnen organiseren. Het was een geslaagde Meet, Weet & Beweeg editie waar deelnemers veel geleerd hebben over hun eigen gezondheid, zo ook deelnemer Theo: "Ik heb vandaag een positieve bevestiging dat mijn bloedsuiker in orde is. Dus ik heb nu een rapport om mijn vrouw mee om de oren te slaan als ik even wil snoepen."
4 november 2022
11 november 2022
#WeekVanDeMotoriek
Bij Jibb+ hebben we tijdens de Week van de Motoriek op verschillende manieren aandacht besteed aan de motoriek. We hebben bewogen in de beweegtuin en we gingen wandelen. Ook gaven we kleuterlessen, voetbalclinics en Bewegen op Maat.
11 november 2022
22 november 2022
#ThemaweekZwemmen
Tijdens de themaweek Zwemmen hebben 500 kinderen van acht basisscholen in Helmond meegedaan aan zwemactiviteiten. Daarnaast deden ook twee klassen van het speciaal onderwijs mee. We hebben verschillende sport en spelactiviteiten in het water gedaan en er werd aandacht besteed aan zwemvaardigheden. Ook volwassenen konden meedoen aan de themaweek zwemmen. 25 volwassenen hebben deelgenomen aan zwemactiviteiten bij de sportaanbieder. Je kon meedoen met o.a. aquagym, zwemles en trimzwemmen.
22 november 2022
19 december 2022
#Afscheid
De buurtsportcoaches en het bestuur van Jibb+ namen samen met Helmondse partners afscheid van algemeen manager Berbel van Bree. Berbel, we willen je bedanken voor jouw inzet om sport, bewegen en gezonde voeding voor iedereen in Helmond toegankelijk te maken. Je hebt veel betekend binnen en voor Jibb+. Dankzij jouw gedrevenheid hebben we veel kunnen bereiken in de afgelopen zes jaar. Nogmaals bedankt! Heel veel geluk met jouw avontuur in Zwitserland!
19 december 2022
29 december 2022
#GladheidProtocol
Buurtsportcoaches Maarten en Flo gaven instructies om stabieler te lopen op een glad oppervlak.
29 december 2022
30 december 2022
#Zaalvoetbaltoernooi
We organiseerden het Zaalvoetbaltoernooi! Drie dagen lang streden 81 teams, in verschillende categorieën, voor de overwinning. Ruim 640 deelnemers in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar en ouder deden mee aan het toernooi. Een geslaagde editie met vele blije gezichten!
30 december 2022

Op 26 oktober heb ik een interne scholing gegeven aan mijn collega’s van de setting buurt, wijk en zorg. Ik heb mijn collega’s tips en trics meegegeven die ze kunnen toepassen in de beweeglessen. Zo heb ik vanuit mijn ervaring als personal trainer de buurtsportcoaches geleerd hoe we de spieren van 55-plussers het beste kunnen belasten. Vooral ook de theorie erachter heb ik ze bijgebracht. Om een betere les te geven is het heel belangrijk dat je weet waarom je een bepaalde oefening doet, zo kun je de kwaliteit van de lessen verhogen.

TOP 10 SAMENWERKINGEN IN DE WIJK

1

PARTNER VAN #GEZONDHELMOND

Jibb+ is sinds 2021 partner van Gezond Helmond. Dit initiatief is van de thematafel voeding en bewegen, ontstaan naar aanleiding van het Preventieakkoord. Met Gezond Helmond bieden we een online platform waar je terecht kunt met vragen over gezonde leefstijl en waar je activiteiten en organisaties kunt vinden. Ook offline zijn we actief en werken we met gerichte projecten in Mierlo-Hout, Binnenstad en Helmond-West aan gezondheidsverbetering.

6

OP JE GEZONDHEID

Jibb+ was aanwezig tijdens de Op Je Gezondheidsbeurs in Mierlo-Hout. We brachten het belang van gezonde voeding en bewegen onder de aandacht. Ook gaven we workshops en demo’s aan de bezoekers van het evenement.

2

START WIJKTEAMS

In de zomer van 2022 zijn we gestart met interne wijkteams. Door het werken in een wijkteam is de samenwerking tussen de verschillende settings verbeterd. We delen en bundelen onze kennis en krachten en we inspireren elkaar. Deze samenwerking maakt ook dat we het eerste aanspreekpunt in de wijk zijn op het gebied van bewegen en gezonde voeding.

7

Evenementen met lokale partners

Bij het organiseren van evenementen probeert Jibb+ ook zoveel mogelijk de samenwerking met partners in de wijk aan te gaan. Zo hebben we in 2022 een Koningsspelen voor Volwassenen, een Triathlon voor Volwassenen en een ‘Terug naar Toen’ georganiseerd.

3

ACTIVITEITENGIDS 55+

In april 2022 heeft Jibb+ in samenwerking met Gemeente Helmond, LEVgroep, CultuurContact en Aandacht voor Ouderen de Activiteitengids 55+ gelanceerd. Een gids waarin je alle sportieve, culturele en sociale activiteiten per wijk kunt vinden.

8

PILOT BEWEEGTUIN BRANDEVOORT

We hebben een pilot gedraaid met een beweegtuin in Brandevoort. In mei 2022 heeft Open Sports een outdoor fitness terrein geplaatst in sportpark Brandevoort, waar Jibb+ mede gebruik van heeft gemaakt om te onderzoeken of Brandevoort geschikt is voor een blijvende beweegtuin. Naar aanleiding van deze succesvolle pilot zal er in 2023 een permanente beweegtuin geplaatst worden.

4

MEET, WEET & BEWEEG

In 2022 hebben we voor de eerste keer de Meet, Weet en Beweeg bijeenkomsten per wijk georganiseerd. Zo zijn we in november gestart met Mierlo-Hout. Wijkbewoners konden langs komen voor beweegadvies op maat en meer informatie over gezondheid en voeding. Tijdens de gezondheidscheck werd er gekeken naar de suikerspiegel, bloeddruk, conditie, BMI en voetafwikkeling.

9

Meedenken in Speelruimteplan

Het afgelopen jaar heeft Jibb+ ook een bijdrage geleverd aan het speelruimteplan van Gemeente Helmond. Jibb+ heeft mee mogen denken over hoe we de buitenruimte interessanter, afwisselender en uitdagender kunnen maken voor jong en oud. We streven naar een omgeving die uitdaagt tot bewegen en ontmoeten.

5

Aansluiting bij zorgprojecten zoals het cool traject

Jibb+ heeft afgelopen jaar aangesloten bij zorgprojecten zoals COOL (COaching Op Leefstijl). Dit zorgproject richt zich op het aanpakken van overgewicht bij volwassenen. Een leefstijlcoach maakt een programma op maat voor elke deelnemer. De rol van Jibb+ binnen dit project is de deelnemers voorzien van beweegadvies. We ondersteunen deelnemers om nieuwe beweegvormen te ontdekken en we gaan opzoek welke manier van bewegen het best past bij de deelnemer.

10

10. Aansluiten bij wijkinitiatieven zoals Kansrijk Helmond-West

Het afgelopen jaar is Jibb+ aangesloten bij het wijkinitiatief Kansrijk Helmond-West. Kansrijk biedt inwoners van de wijk een platform waar zij met hun hulpvragen terecht kunnen, waarin het welzijn verbeteren voorop staat. Momenteel bevindt het initiatief zich nog vooral in de opstartfase en gaan we kijken hoe Jibb+ hierin haar rol t.o.v. bewegen en gezonde voeding kan invullen.

Ik ben er trots op dat we met een relatief kleine, maar enthousiaste club buurtsportcoaches zoveel weten te bereiken in wijken en voor onze deelnemers. We weten écht het verschil te maken.

HOE WIJ DAGELIJKS WERKEN AAN EEN GEZOND HELMOND

Jibb+ draagt bij aan een vitaal Helmond door voldoende beweging en gezonde voeding toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor iedereen, binnen alle settingen. Lees hieronder waar we dagelijks per setting mee bezig zijn.

BUURT, WIJK & ZORG

We stimuleren mensen om gezonder te leven en meer te bewegen. We brengen dagelijks 55-plussers in beweging in de wijk. We bieden verschillende activiteiten aan:

 • Beweegtuin
  We geven bewegen op muziek en begeleiden deelnemers in het gebruik maken van de beweegtoestellen.
 • Wandelen
  We wandelen met groepen van verschillende beweegniveaus door de wijk of de natuur.
 • Beweeggroep
  Tijdens deze beweeglessen werken we aan conditie, kracht, balans en flexibiliteit.
 • Samen Fit
  We geven een gecombineerd beweegaanbod voor senioren en peuters.
 • GoldenSports
  Tijdens de GoldenSports lessen brengen we deelnemers met diverse activiteiten en spelvormen in beweging.

Daarnaast ondersteunen en begeleiden we inwoners met hulpvragen op het gebied van sport, bewegen en gezondheid.

OPVANG & ONDERWIJS

De kinderopvang en de basisschool zijn een belangrijke omgeving voor jonge kinderen om te leren bewegen, voldoende te bewegen en gezonde keuzes te maken. Binnen Opvang en Onderwijs geven wij dagelijks (of wekelijks):

 • Sportclinics 
  We zorgen ervoor dat kinderen kennis kunnen maken met verschillende sporten.
 • Kleuterlessen 
  Deze zijn gericht op het verbeteren van de motorische ontwikkeling.
 • Verlengde Schooldag
  We verzorgen het sport-, beweeg- en voedingsaanbod voor kinderen die meedoen aan de Verlengde Schooldag.
 • Beweegboost
  We geven bewegingslessen met als doel de motoriek van kinderen een boost te geven.
 • Jibb+ Extra
  We bieden motorische remedial teaching lessen voor kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken.
 • Bewegen met overgewicht
  We verzorgen een naschools lesaanbod voor kinderen met overgewicht.
 • Bodymap
  We zetten in op meer bewegen tijdens schooltijd voor peuters en kleuters.
 • Coaching on the job
  Binnen de kinderopvang bieden we ondersteuning om een duurzaam beweegaanbod te creëren en zo kinderen dagelijks te laten bewegen.
 • Voedseleducatie
  We stimuleren het verbeteren van voedselvaardigheden met zowel bestaand als zelfontwikkeld lesmateriaal.

SPORTAANBIEDERS

Een goede samenwerking met sportaanbieders is essentieel voor het bereiken van een vitaal Helmond. Hierbij richten we ons op: 

 • Ledenwerving
  We verzorgen samen met de sportaanbieder kennismakingslessen tijdens en na schooltijden,  we organiseren themaweken, we faciliteren het platform Sport en Cultuur Helmond en we helpen de club bij  het opzetten van nieuw aanbod, zoals OldStars Sport. 
 • Ledenontvangst
  We adviseren de sportaanbieder bij het ontwikkelen van een goede werkwijze voor ledenontvangst.
 • Ledenbehoud
  We stimuleren een goed geschoold kader en een positief sportklimaat, dit doen we onder andere door het aanbieden van clubkadercoaching.
 • Maatwerk
  We bieden sportaanbieders ondersteuning bij diverse vragen en behoeftes. We passen maatwerk toe indien nodig. Denk hierbij aan een vrijwilligersbeleid en het organiseren van een watersportdag.
 • Gezonde sportkantine
  We stimuleren sportaanbieders bij het gezonder maken van de sportkantine.

Tijdens mijn rondje verenigingen in september, kwam ik aan bij Judovereniging Mierlo-Hout waar een moeder van een leerling van mij buiten stond. Ik maakte een praatje met haar en ze vertelde me dat haar dochter zo enthousiast thuis was gekomen na een clinic judo die ik had gegeven tijdens de gymles, dat ze heel graag op judo wilde. Op het moment dat ik daar was, had haar dochter haar tweede proefles en zag het er naar uit dat ze lid wilde gaan worden. Dit maakt me trots omdat dit precies is waarom we ons werk doen. Kinderen kennis laten maken met sporten die voor hun wellicht minder bekend zijn en ze hier enthousiast over maken. Hoe vet is het om dan te horen dat dit is gelukt!

WatsgeBUURT

Een week door de ogen van onze Buurtsportcoaches

IN DE MEDIA

Ik ben trots dat ik sinds 2022 onderdeel mag zijn van Jibb+ en samen met onze collega’s iedere dag mag werken aan een sportief, vitaal en gezond Helmond. Wat Jibb+ bijzonder maakt, is dat zij met zo veel partners in Helmond succesvol samenwerken. Van onderwijs tot zorg, van overheid tot bedrijfsleven en van sport- tot cultuurorganisaties.