Doel van het jaarprogramma
Jibb+ wil in de gemeente Helmond de omgeving van het kind gezonder maken. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Ons doel is om op elke basisschool integratie van educatie tot voedselvaardigheden te bereiken. Dit doen we door kinderen te informeren en te bewegen tot het maken van gezonde(re) keuzes. De inhoud van dit jaarprogramma sluit aan op het leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl van de SLO. Op basis daarvan zijn vijf pijlerssamengesteld die in elke groep terugkomen:
- Gezond eten – Wat doet eten en drinken voor je lichaam?
- Smaak – Durf jij nieuwe soorten eten te proeven?
- Voedselproductie – Waar komt ons eten vandaan?
- Koken – Hoe maak je een gezonde en lekkere lunch?
- Consumentenvaardigheden – Wat staat er op een etiket?
Onze ambitie is: In Helmond wonen de gezondste kinderen van Nederland! Helpen jullie mee?
Uitgangspunten
- De menukaart voedseleducatie is bedoeld als complementair aanbod, zodat leerkrachten, ouders en kinderen kennis nemen om de gezonde keuze te kunnen maken.
- De focus ligt op alle bestaande initiatieven en de verbinding hierin, zodat de programma’s; de schooltuinen, de klasseboeren, restaurants, fabrieken en andere relevante maatschappelijke ondernemingen samenkomen.
- We willen kinderen laten ervaren dat gezond ook lekker is en een makkelijke keuze wordt. De nadruk ligt op de samenhang van leuk, lekker en gezond.
- Naast gezondheidsthema’s nemen we ook duurzaamheidsaspecten mee in het aanbod.
Boodschappentas
Graag willen we het voor jullie makkelijk en leuk maken om aan te haken. Zo bieden
we alle scholen die zich hebben aangemeld drie keer per jaar een tasje aan. Hierin vind je
informatie en inspiratie om binnen het thema voedseleducatie lessen en activiteiten in te zetten
voor alle groepen. Wat willen jullie binnen school aandacht geven? Waar wil je op aanhaken of
wat missen jullie nog? Pak de “boodschappen” maar uit en bekijk welk aanbod jullie gaat
ondersteunen.
Jaarprogramma
Voor het schooljaar hebben we drie hoofdthema’s. Per thema bepaal je zelf hoeveel tijd en aandacht je hieraan besteedt.
September – Thema DrinkWater
Dit programma gaat over water drinken en start in week van de Nationale Kraanwaterdag. Je ontdekt tips en inspiratie om drinkwater meer aandacht te geven.
Januari – Thema Het Gezonde Broodje
Wij gaan voor een gezonde start van het nieuwe jaar met de Gezonde Broodjes Challenge. Tijdens de Week van het Brood (16 t/m 20 januari 2023) gaan we extra aandacht besteden aan het gezonde broodje.
April – Van Telen tot Bord
Tijdens dit thema leren kinderen waar hun eten vandaag komt. Door kennis te maken met tuinieren, zaaien, verzorgen en oogsten ervaren kinderen wat er nodig is voor een succesvol groeiproces. Drie weken lang besteden we aandacht aan het thema Van Telen Tot Bord.
Wat de leerkracht echt moet weten
- Iedere deelnemende school ontvangt een gratis startpakket in een boodschappentas. Daarin vind je actuele informatie over ons aanbod aangevuld met folders vanuit Jong Leren Eten en het voedingscentrum.
- Iedere school kan gebruik maken van gastlessen door Jibb+ om een thema op te starten of om leerkrachten te inspireren. Het kunnen lessen zijn zoals het maken van boterhamspreads, kooklessen, schoolontbijt of lunch. We begeleiden het opstarten van een moestuinbak met eetbare kruiden en/of groenten, zodat het hele proces van telen tot bord kan worden ervaren. De coaching ondersteund door Jibb+ maakt dat de voorbereiding laagdrempelig en geminimaliseerd wordt.
- Een leskist met aanvullende materialen per thema kan gratis aangevraagd en geleendworden. Het programma is gratis voor de scholen, maar niet altijd kosteloos. Aan sommigeactiviteiten zijn verbruikskosten verbonden.
- Op elk gewenst moment in het schooljaar kan men met Jibb+ in gesprek gaan om te adviseren bij een programma op maat voor de eigen school