Beleef voedseleducatie met de materialen van Jibb+
Graag willen we het voor iedereen makkelijk en leuk maken om aan te haken bij de thema’s en daarvoor bieden we jullie aanvullende materialen. Zo bieden we leskisten aan die je kunt lenen bij Jibb+. Ook kun je gebruik maken van een aantal zichtexemplaren van de handleidingen en werkboekjes van aanbieders. Denk ook aan hardcopy smaaklessen en een kaartenbak moestuinieren van IVN. Alle opties zijn voor een afgesproken tijd te leen en er zijn geen uitleenkosten aan verbonden.
Leskisten
Doelen:
✓ Groenten laten zien en ervaren
✓ Ingrediënten leren kennen
✓ Vaardigheden van bereiden leren kennen en ervaren
✓ Samenwerken en focussen
✓ Een heerlijk eindresultaat creëren
Inhoud:
Boeken, spelletjes, kwartetspel Colette, handleiding, voorleesboek, recepten en tips.
Beschrijving:
Voor de onderbouw is een speelse aanpak gekozen. Colette is een tuin kip en de mascotte van Velt. Ze is dol op vette wormen en dikke rupsen. Colette is een specialist in wieden en schoffelen en ook een echte keukenprinses. Haar specialiteiten zijn groentesoep en eco mosjes.
Er zitten memory spelletjes en afbeeldingen van groenten in de kist. Een kwartetspel, een raadspel, een voorleesboek, een receptenboek voor de onderbouw en ook een voor de bovenbouw. De seizoenskalender met stickers mag je gebruiken. Wil je voor meerdere groepen een kalender? Deze kalender kun je bij Velt bestellen. Je vind ook nog heel veel inspiratie, direct gebruiksklaar. Voor extra verdieping vind je een map met smaaklessen vanuit het Voedingscentrum.
Suggestie:
Ter introductie van deze leskist zijn er mogelijkheden om door Jibb+ een workshop te laten verzorgen. Door de workshop ervaar je als leerkracht op een laagdrempelige manier hoe je eenvoudig kunt koken met kinderen in je groep.
Doelen:
✓ Ervaren hoe een zaadje uit een plant groeit
✓ Kiemgroenten verwerken tot een smakelijk product op je boterham
✓ Verbinding leggen met binnen- en buitenteelt
✓ Kennismaken met telen in water
Inhoud:
Handleiding met lessuggesties, kiemschaaltjes, kiemzaden, zeefje, boek “Kiemgroenten Zelf
Kweken”, een mini kievitsbonen challenge, nutriënten, hydrocultuur kweekbak en een waterpomp.
Beschrijving:
In deze leskist vind je een handleiding en alle materialen om kiemgroenten te kweken. Extra leuk om in het vroege voorjaar al met binnenteelt te beginnen. Een handleiding en alle benodigde producten vind je gebruiksklaar in de kist.
Ook vind je een kweekkastje waarmee je een stukje techniek de klas in brengt. Hydrocultuur is het kweken van planten op water, anders dan in de aarde. De wortels van de planten zitten in water waarin nutriënten zijn opgelost. Hier haalt de plant al zijn benodigdheden uit. CO2, zuurstof en zonlicht doen de rest. De handleiding en de nutriënten zijn inclusief.
Wanneer je nog niet bekend bent met hydrocultuur bekijk dan even dit filmpje. Het is in het Engels, maar eenvoudig te volgen doordat er veel tekeningen worden getoond.
Doelen:
✓ Kennis maken met verscheidenheid in granen
✓ Het proces leren kennen van graan tot brood
✓ De producten ervaren, verwerken en kennis maken met telen
Inhoud:
Handleiding met lessuggesties, broodwijzers met broodquiz, vergrootglazen, demodoosjes met granen, korrels om te laten kiemen en een vijzel.
Beschrijving:
Deze leskist past goed bij het gezonde broodjes thema. Geschikt voor de onder-, midden-, en bovenbouw. De handleiding geeft lessuggesties en ruimte voor materialenverkenning van maïs, tarwe, rogge, gerst, haver, halmen, korrels, meel, aren en graan. Een deel ervan is praktijkgericht door tarwekorrels te laten kiemen of vermalen tot meel.
Spreekwoorden en gezegden over brood komen aan bod, achtergrondinformatie en natuurlijk veel inspiratie en lessuggesties.
Voor de groepen 1 en 2 is het lesprogramma “alles voor een pannenkoek” toegevoegd. Een leuke,
leerzame handleiding binnen het thema ‘Gezond brood’.
Doelen:
✓ Kinderen spelenderwijs leren over de werking van de spijsvertering
✓ Alle onderdelen van de spijsvertering kunnen benoemen
✓ Benoemen wat er nodig is om een gezonde spijsvertering te onderhouden
Inhoud:
✓ Een ervaringsgerichte manier om zonder leerkracht instructies alles te willen weten over de spijsvertering. Met het boek waarin alle oplossingen staan, maar afgesloten met een slot.
✓ Een keycord met de sleutel om het boek met oplossingen te kunnen openen.
✓ En vele opdrachten in afgesloten kistjes die door de juiste oplossingen geopend kunnen worden.
Beschrijving:
Kraak de code en ontrafel het geheim van de schatkist. Kinderen leren door logisch nadenken en door samenwerking. Er staat een grote schatkist op tafel. Er liggen codes, puzzels en rekenopdrachten. Weet jij alles over je maag, darmen of over een gezonde drol? Je gaat het ontdekken door samen het geheim van een gezonde spijsvertering te ontrafelen. Denkwerk, humor en samenwerken, terwijl de klok tikt.
Doelen:
✓ Benoemen en herkennen van wintergroenten
✓ Experimenteren, ervaren en leren over gewassen
Inhoud:
Handleiding voor de groepen 1 tot en met 8, beeldkaarten, kopieerbladen, kweekpotjes, spelletjes en boek. Ingrediënten zitten niet in de kist en dienen zelf aangeschaft te worden.
Beschrijving:
Het wintergroenten programma bevat lessuggesties verdeeld in onder-, midden- en bovenbouw en is gemaakt door medewerkers van het Liemers Centrum voor natuur- en milieu educatie. Dit programma gaat over een erwtensoeppakket en andere groenten zoals aardappelen, witte kool, boerenkool, spruitjes, winterwortelen, uien en bietjes. Ook wanneer je (nog) geen moestuin hebt is deze kist een mooie aanvulling voor lessen binnen en een alternatief voor het tuinieren in de wintermaanden. Denk bijv. ook eens aan het paard van Sinterklaas. Die lust wel een verse winterwortel! Het spel Linkto (een coöperatief spel over voeding) is ook geschikt voor high level groepen in de bovenbouw.
Suggestie:
Jibb+ begeleidt ook moestuinlessen om aardappelen te verbouwen. Naast telen in de volle grond telen we ook in aardappelemmers. Dit past vanaf de eerste maanden van het jaar.
Reserveren kan hier beneden via het formulier.
Werkboekjes & vouwspellen
Bij de drie hoofdthema’s uit het jaarprogramma hebben we werkboekjes en vouwspelletjes ontwikkeld.
Werkboekjes voor de leerlingen: Samen theetje drinken
Speciaal voor het thema ‘Drink water’ heeft Jibb+ een werkboekje voor de midden en/of bovenbouw leerlingen ontwikkeld. Het boekje heet ‘Samen theetje drinken’ en laat de leerlingen kennis maken met theekruiden en het gebruik in waterdrankjes met een smaakje. Zo ontdekken en combineren ze hun eigen favoriete theemix.
Werkboekjes voor de leerlingen: Gezond broodje
Wil jij de uitdaging om een gezond broodje voor de bovenbouw leerlingen extra aantrekkelijk maken? Daarvoor hebben we een werkboekje gemaakt wat de kinderen gaat helpen tot het komen van hun gezonde broodjes keuze. Het proces tot het ontwerpen van een gezond broodje heeft in dit boekje een stappenplan. De onderdelen uit het boekje sluiten praktisch aan op het lesprogramma uit ons jaarprogramma bij het thema ‘gezond brood’.
Vouwspelletjes met groente spreekwoorden
Voor het thema ‘van telen tot bord’ worden vouwspelletjes aangeboden. Dit is een ‘old skool’ spelletje, waarbij het geluk bepaald waar je uitkomt. Het gekozen cijfer bepaald welk vakje omgeplooid mag worden. Raad het juiste antwoord. Het gaat steeds om een groente- of fruitsoort. Dit drukwerk is het meest geschikt vanaf groep 5.
Er zijn drie varianten: een vouwspel van Colette Courgette, een Jibb+ vouwspelletje met cijfers en een Jibb+ vouwspelletje met seizoensgroenten. Maak gebruik van het bestelformulier en geef de aantallen door, zodat ook jij dit spelletje kunt gebruiken voor jouw klas.
Overige materialen
Map Smaaklessen
Smaaklessen is een gratis lesprogramma over eten en smaak voor alle groepen van de basisschool. Het basislesmateriaal van Smaaklessen bestaat uit een lerarenhandleiding per groep. Per groep zijn er 5 lessen (voor groep 1 en 2 zijn het 9 lessen) die gemiddeld 45-60 minuten duren. Al het lesmateriaal van Smaaklessen, waaronder de handleiding, kopieerbladen en de digibordmodules vind je op het gratis lesportaal Chef! Ter introductie en verkenning is de hardcopy map te leen via Jibb+.
Kaartenbak moestuinieren IVN
Zijn jullie op school al bezig met moestuinieren? Met deze losse kaarten kunnen leerlingen zelf aan de slag met kruiden en groente. Deze kaartenbak bevat informatie over de herkomst, het gebruik van de kruiden en hoe je ze kunt verzorgen en vermeerderen.
‘t Bakkie van Jibb+
Heb jij een evenement op school? Onze aanhanger is in te zetten bij activiteiten en evenementen ter bevordering van een gezonde leefstijl. Vraag naar de uitleenovereenkomst en de voorwaarden.