Skip to content

Leren waar je eten vandaan komt door op excursie te gaan

Een excursie is een aanvulling door praktijkervaring. Kinderen leren niet alleen met hun hoofd, maar ook door voelen, proeven en doen. Een ervaring buiten de klas inspireert en motiveert om te willen weten waar je eten vandaan komt en hoe het gemaakt wordt.

Klasseboeren

Een boerderijbezoek leent zich goed voor het realiseren van sociaal-emotionele doelen. Hierbij valt te denken aan sociale vaardigheden, waardering voor natuur en milieu en betrokkenheid bij de leefomgeving. Er wordt regelmatig aangegeven dat kinderen geen idee meer hebben waar de melk vandaan komt, hoe een appel groeit en waarvan brood wordt gebakken. Klasseboeren hebben een compleet lesprogramma op de boerderij ontwikkeld inclusief leskisten
en proefmaterialen. Elke klasseboer heeft een specifiek eigen programma.

Bezoek aan de molen

Hoe organiseer ik een bezoek met een schoolklas aan een molen in de buurt? Waar moet ik op letten en wat moet ik de molenaar vragen? In de molen is de ruimte vaak beperkt en moet er soms even geklommen en geklauterd worden. De molenaar in kwestie kan pas beoordelen of een bezoek mogelijk (en veilig genoeg) is als hij weet om hoeveel kinderen het gaat, in welke leeftijd en hoeveel begeleiders erbij zijn. Daarnaast is het handig om te weten of het bezoek ‘spontaan’ is, of onderdeel van een project. In het laatste geval kan de molenaar daar handig op voortborduren. Als de groep voor de rondleiding moet worden gesplitst is het raadzaam om alvast na te denken over een activiteit om de wachtende groep bezig te houden. Voor excursiemogelijkheden kun je bij vrijwel elke molen in de Peel terecht. Niet in elke molen wordt gemalen voor consumptie, sommige molens malen alleen veevoer.

Aanbod

De contactgegevens voor de molens in de directe omgeving vind je hieronder.
1. Molen de Oostenwind in Asten 
2. Molen t Nupke in Geldrop 
3. De Opwettense watermolen in Nuenen 
4. Molen de Volksvriend in Gemert 

Op de website van www.molens.nl vind je lespakketten, links voor filmpjes, werkboekjes, werkbladen en achtergrondinformatie over verschillende soorten molens.