Het afgelopen jaar heeft Helmond flink geïnvesteerd in valpreventie en de resultaten zijn veelbelovend. Meer dan honderd professionele organisaties en vrijwilligers in Helmond hebben samen gewerkt om zoveel mogelijk 65-plussers te motiveren om deel te nemen aan het valpreventieprogramma. Bijna 900 ouderen hebben zich aangemeld en de eerste resultaten zijn zeer positief.

Informatiebijeenkomsten over valpreventie
Naarmate mensen ouder worden, neemt spierkracht, reactievermogen en balans af. Ook het gehoor, zicht, medicijngebruik, voeding, houding, schoeisel en de veiligheid in huis spelen een rol. Tijdens de informatiebijeenkomsten in de wijk kregen ouderen voorlichting van professionals over allerlei thema’s om een val te verkleinen. Na afloop van de informatiebijeenkomst gaven de deelnemers aan beter op hun voeding te letten, hun medicijngebruik te gaan bespreken met een professional en hun schoeisel aan te passen. Een aantal deelnemers gaf aan van plan te zijn om kleine aanpassingen in hun woning te doen om de veiligheid te verhogen.

Screening op valrisico
Tijdens de bijeenkomsten werden de deelnemers gevraagd om over een Smartfloor, een vloer met sensoren, te lopen. Deze registreerde hoe zij zich voortbewogen, waarna een fysiotherapeut met de deelnemers in gesprek ging over hun valgeschiedenis en eventuele angst om te vallen. Op basis van de resultaten werd ingeschat of er sprake was van een verhoogd valrisico. Degenen die risico liepen, werden aangemoedigd om deel te nemen aan specifieke trainingen. Maar liefst 287 mensen maakten hiervan gebruik. Onder begeleiding van fysiotherapeuten werkten ze in groepsverband aan het versterken van spierkracht en het verbeteren van balans. Afhankelijk van het programma leerden deelnemers ook hoe ze vitale lichaamsdelen kunnen beschermen tijdens een val en hoe ze veilig kunnen opstaan na een val.

Hoopgevende resultaten
De impact van de trainingen is duidelijk merkbaar, zowel mentaal als fysiek. Na afloop van de trainingen gaf 66% van de deelnemers aan minder angst te hebben om te vallen, 55% voelde zich zekerder in hun bewegingen, 83% wist waar op te letten om een val te voorkomen en 77% weet hoe veilig op te staan na een val. Fysiek gezien waren de resultaten ook veelbelovend: de gemiddelde vooruitgang in spierkracht was 20%, en de vooruitgang in balans en uithoudingsvermogen was gemiddeld 21%. Deelnemers ontvingen bovendien een cursusboek met oefeningen en tips om hun voortgang vast te houden en worden aangemoedigd om ook na de training actief te blijven, met extra begeleiding voor structureel bewegen in de wijk.

Doe ook mee in 2025
Zelfstandig thuis blijven wonen en onbezorgd dagelijkse dingen blijven doen – zoals boodschappen, een fietstocht of een familiebezoek – dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit moeilijker worden. Een goede gezondheid is daarbij van groot belang. Bent u 65 jaar of ouder, woont u in Helmond en heeft u soms angst om te vallen of bent u al gevallen? Of wilt u preventief deelnemen? Meld u dan aan voor één van de gratis informatiebijeenkomsten in 2025.

Aanmelden en meer informatie
Meld u gratis aan voor een informatiebijeenkomst in uw wijk via www.jibbplus.nl/valpreventie. U kunt zich ook telefonisch aanmelden tijdens kantooruren bij Jibb+ via 0492 – 347 071. Houd er rekening mee dat Jibb+ tussen maandag 23 december 2024 en maandag 6 januari 2025 telefonisch niet bereikbaar is wegens de Kerstvakantie. Vooraf aanmelden is verplicht, aangezien er een maximum aantal bezoekers per bijeenkomst is.